В последните дни се забелязва голям интерес към ваксинацията срещу коронавирус, но причината не е, че обществото ни внезапно осъзна, че така би се предпазило от странната болест, а силово въведените от понеделник мерки за представяне на зелен сертификат на обществени места.

По същия начин преди година се научихме да носим маски навсякъде с нас, тъй като на закрити пространства те все още са задължителни.

Дали изпълнението на изискванията на Министерството на здравеопазването е достатъчно, за да избегнем заразяването? Като че ли в опитите си да спазваме изискванията на властите забравихме как да се пазим ефективно от вируса и не е зле още веднъж да си припомним правилата. 

 


Ваксинацията е важна, но не трябва да ни успокоява

Засега единственият ефективен начин да се предпазим от сериозно разболяване и, недай си Боже, да се наложи да лапаме тръбата на изкуствения вентилатор в болницата, са ваксините. Макар те да не предпазват 100 на сто от заразяване, със сигурност ще намалят драстично риска да се разболеете тежко и да умрете. Повечето хора, заразени след ваксинация, прекарват болестта почти безсимптомно.

Една сестра ваксинира всички "важни" политици. СлучаЕност? 

 

Досега Световната здравна организация е одобрила шест ваксини - AstraZeneca/Oxford vaccine, Johnson and Johnson, Moderna, Pfizer/BionTech, Sinopharm, Sinovac. Първите четири са достъпни за всеки в България.

Първоначално може да изпитате дребни проблеми - болка в ръката, температура, умора, главоболие, но тези симптоми би трябвало да отшумят до два дни. Важно е след ваксинация да се пазите от бурни социални контакти, докато организмът ви изгради ефективна защита. А 6-8 месеца след ваксинация може да си сложите и трета бустерна доза.

 


Маската е и за носа

Носенето на маски като лигавник и в краен случай обхващащи само устата е твърде безсмислено. Маската трябва да обхваща и носа, за да предпазва ефективно. 

Маската трябва да покрива и носа, иначе няма никакъв смисъл от нея.

 

Дали ще е от плат, или медицинска, важно е да си измием хубаво ръцете, преди да я сложим, а когато я махнем, да я сложим не в джоба, на масата в хола или в дамската чанта, а в найлонова торбичка. 

Важно е да си намерим маски, които пасват добре на главата ни, без да ни затрудняват дишането, но и да не ни стоят хлабаво. Всички хора, които носят очила, вероятно вече са изпитали неприятното чувство как при издишане горещият въздух от устата се издига до очилата им и ги изпотява. И затова има решение - някои маски са с метални ограничители, които ги пристягат около носа, а за останалите може да използвате медицинска лепенка, за да я залепите здраво около носа. 

 


Дистанцията е важна

Понякога е трудно да избегнем навлизане в личното си пространство в метрото или в хипермаркета, но е добре винаги да се опитваме да стоим поне на метър разстояние от останалите хора. Дистанцията и маските значително намаляват опасността някой да ни прехвърли коронавируса. И ако при срещи настоявате да се здрависвате, хубаво е поне да забравите за прегръдките и целувките по бузите. И дума да не става за потъркване на носовете (ако сред читателите ни има ексимоси).

В тревожна обстановка като тази в България може би трябва да се върнем към вече познатите ни нови методи за поздрав като допиране на лактите или в краен случай, почукване с юмрук по кокалчетата. 

Със сигурност след това е хубаво да си мием ръцете.

Дали служебният външен министър Светлан Стоев (вдясно) и еврокомисарят Оливер Вархей са си измили веднага ръцете, след като са се здрависали? Вероятно да.

 


Хей ръчички, хей ги две, те се мият най-добре

Още по времето на комунизма ни възпитаваха да си мием ръцете. Преди хранене, след ходене до тоалетната и т.н. Е, този навик може да помогне много, дори да не използвате дезинфектант, а обикновен сапун и вода. Хубаво е да си мием ръцете минимум половин минута, а дори и две. 

Миенето на ръцете в идеалния случай трябва да се случва преди и след готвене и хранене, след тоалетна, след като сме си изсекнали носа или сме си скрили устата при кашляне (а най-добре да кихаме в свит лакът), след като сме изхвърлили боклука или след като сме погалили кучето на съседа. След ръкостискане с непознат също. След напускане на ресторанта. След като сме свършили упражненията във фитнеса. А докато стигнем до мивката, не е добре да си пипаме носа и очите, защото за части от секундата, ако сме били в контакт с вируса, той ще проникне в тялото ни. 

Определено миенето на ръцете е по-ефективно от носенето на ръкавици и евентуалното им сваляне.


В изборната секция няма страшно

Когато отидем да гласуваме, може да се наложи да използваме обща химикалка (освен ако не се сетим да си вземем), когато се подписваме в избирателните списъци. А членовете на секционната комисия ще вземат личната ни карта с ръце, за да проверят данните ни. След това с пръст ще натискаме екрана на машината за гласуване. 

Всичко това може да ни притеснява, но не ни обрича на заразяване. По-плашливите може да си вземат ръкавици, а останалите е необходимо само хубаво да почистят ръцете си с дезинфектант, който трябва да е наличен в изборното помещение. А след прибиране вкъщи е хубаво да си измием още веднъж ръцете със сапун.

Най-важното е да не забравяме, че тези предпазни мерки са заради нас самите, а не защото ни задължават да ги спазваме. Не може да очакваме здравната система да ни предложи болнично легло и лекарства, веднага щом вдигнем температура, ако не сме се ваксинирали, друсали сме кючеци в чалготеката и в метрото сме пътували без маски и сме горди, че никой не ни е глобил.

В България обаче всички мерки проработват, когато се въвеждат силово. А малкото съвестни граждани, каквито вярваме, че са повечето ни читатели, остава да се пазят независимо от останалите.