Холивуд е потресен, а Алек Болдуин е в тотален шок, след като уби по време на снимки операторката Халина Хътчинс и рани режисьора Джоуел Соуса.

Това стана с пистолет от реквизита, уж зареден с халосни патрони. Те се оказали бойни.

Соуса вчера обаче беше изписан от болницата.

Алек Болдуин направи разтърсващо признание след фаталния инцидент с младата операторка

„Няма думи, с които да изразя шока и тъгата си от трагичния инцидент, отнел живота на Халина Хътчинс, съпруга, майка и дълбоко ценена наша колежка", написа актьорът в Туитър

Малко след трагедията Daily mail припомни пък знаков пост в Twitter на самия Болдуин, който той споделил през 2017 година.

Актьорът коментирал видеозапис на полицейска стрелба в Калифорния, при която ченге застрелва бездомен ветеран, който се опитал да му вземе пистолета. Той написал тогава: 

„Чудя се какво е чувството да убиеш някого погрешно“. По-късно служителят е бил оправдан.

"В контакт съм със съпруга ѝ и му предложих на него и на семейството своята подкрепа. Сърцето ми е разбито от причиненото на него, на техния син и на всички, които познаваха и обичаха Халина", добави той за родената в Украйна операторка на филма Rust.

Полицията съобщи днес, че още не са повдигнати обвинения на никого и разследването продължава.

Болдуин доброволно е дал показания на местния шериф. 

Местният вестник "Санта Фе Ню мексикан" описа, че 63-годишният Болдуин е изглеждал "в шок и облян в сълзи" пред полицейската централа. Работата по филма е спряна за неопределено време, пътят към ранчото, популярно за снимки на уестърни, е затворен от полицейски пост.

Инцидентът поднови спора трябва ли наистина да се използва огнестрелно оръжие на снимачните площадки.

От Гилдията на киноактьорите и Американската федерация на телевизионните и радио артисти, представляваща около 160 хиляди актьори и други специалисти, заявиха, че ще разследват случая, за да разберат "как да предотвратим подобно нещо да се повтори".

Джеймс Гън, режисор на филми от поредицата "Пазителите на галактиката", написа в Twitter: "Правилата се промениха, когато Брандън Лий умря" в инцидент през 1993 г.

"За съжаление нови правила няма да помогнат, ако вече приетите не се спазват, което обикновено е причината да се случват такива инциденти на снимачната площадка."

По думите му продуценти, режисьори, актьори и всички в екипа трябва да бъдат безкомпромисни в следването на протоколите през цялото време.

Актьорът Илайджа Ууд, познат с ролята си на Фродо във „Властелинът на пръстените”, написа в Twitter, че смъртта на Халина Хътчинс е "ужасяваща и опустошителна". А режисьорът Джеймс Гън призна, че „най-големият му страх е, че някой ще бъде фатално ранен на някоя от неговите снимачни площадки“.

Звездата от „Лигата” Пол Шеър също изрази огромната си тъга и заяви, че "инцидентът е трагедия“. „Дори не мога да разбера как е възможно това. Толкова много хора са проявили небрежност. Това е престъпление. Халина беше страхотен талант. Боли ме”, пише още той.

Бившата екранна партньорка на Болдуин Дебра Месинг, защити звездата, след като в социалните медии заваляха обвинения срещу него:

„Алек НЕ е виновен. Предаден му е реквизитен пистолет. Той го е използвал в сцената. Тогава се случва това катастрофално събитие, при което Халина Хътчинс загуби живота си, а Джоел Соуса беше ранен. Моля се за семействата им“, написа Месинг.

Полицията в Санта Фе потвърди, че актьорът е държал оръжието, произвело фаталните изстрели. 

Коя е Халина Хътчинс?

Тя е украинка, родена като Галина Андросович. Израства на Полярния кръг в семейството на военнослужещи. За детството си разказва:

"Аз раснах в съветска военна база, в обкръжението на северни елени и атомни подводници".

После семейството се връща в Киев и Галина завършва Киевския държавен университет, испанска филология, има и магистратура по журналистика. Работила е като разследващ журналист в цяла Европа.

Кариера в Холивуд

Вече в САЩ, Халина завършва Института по кинематография в Лос Анджелис и получава образование за оператор.

През 2018 година Халина попада в ТОП-8 на жените в американската киноиндустрия. През 2019 г. престижното издание American Cinematographer я обявява за победител в номинацията "Изгряваща звезда".

Халина е била омъжена за юриста Матю Хътчинс, през 2012-а им се ражда син Андрос.