Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Това е моят зелен сертификат!" - пише в социалните мрежи един очевидно превъзбуден и наивен млад човек, поствайки учебникарска картинка със зелено Възрожденско знаме, на което пише "Свобода или смърт".

Замислих се.

Излиза, че за този младеж и за още много като него в България предпазните мерки срещу едно смъртоносно вирусно заболяване означават "смърт", а "свобода" означава да не се признават тези мерки. Много здраве от Джордж Оруел.

Кой и защо иска да ти вземе свободата?

Приказвал съм си с много хора, за които днес се говори с несръчното обозначение "антиваксъри". И съм чувал същите обяснения, които могат да се чуят и прочетат в мрежите и на улицата: "Лъжат ни", "Заговор", "Става дума само за пари", "Не им вярвам", "Искат да ми вземат свободата".

Но за какво точно им е твоята свобода, младежо с Възрожденското знаме? Кой иска да ти я вземе и какво ще я прави? И коя свобода? Свободата да пишеш глупости в социалните мрежи и да скандираш на улицата смехотворни от научна гледна точка лозунги - лично аз дори тази свобода не бих ти взел.

На кого вярваш?

Не ти ли идва наум, че - при цялото основателно и историческо фундирано недоверие към властите в България - "те" (дето искат да ти вземат свободата) може би все пак гледат да опазят здравето и живота на повече хора? Ако не вярваш на българските (НСИ) и на европейските (EuroMomo) институции и числа за ръста на смъртността в годините на пандемията - на кого вярваш?

А, да сетих се: над 70% от хората в България вярват на врачки, гадателки и баячки.

"Дойче веле"

Коментари

Насила хубост не става

Като се говори за свобода всеки я разбира, както щ вижда от собствената си камбанария. Проблемът на българите, които се запъват като магаре на мост и не искат да се ваксинират е ясен. По традиция това с ахора, които нямат доверие на никого. Но вярват на абослютни глупости и на тоновете дезинформация, изсипвана от руската тролска общност. В България гражданското общество е не можа да се развие след дворцовия преврат от 10 ноември 1989. От коментарите във форумите това личи със страшна сила. Проблемът е много по-голям от ритането срещу ваксините. На никой не му пука за никого. Хората, които имат гражданско съзнание биват оплювани като будали и дори ги наричат самоубийци. Диагнозата е тежка, не е ясен цярът за това хронично заболяване. Виждам българите, които идват даживеят в Щатите и искат да променят правилата тук да маршируват спрямо тяхната музика. След кратък и неравен бой със системата, накрая подвиват опашка, но вече са платили буквално много висока цена.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.