Английският национален отбор ще играе един мач на празни трибуни, а Футболната асоциация на страната е глобена със 100 000 евро заради допуснати нарушения по време на финала на Евро 2020 с Италия.

Ако в следващите две години се стигне до нов инцидент, свързан с реда сред зрителите по време на мач, британският тим ще изиграе още един двубой при закрити врата.

Такива санкции наложи УЕФА заради инцидентите на "Уембли" преди и по време на спора за титлата. Стотици запалянковци успяха да пробият охраната и да влязат на арената.

Имаше ограничения за посещаемостта заради противопандемичните мерки - около 60 хиляди можеха да присъстват, при това заедно с билета трябваше да предствавят сертификат за ваксинация, документ за преболедуване или отрицателен тест.

Още в мачовете преди финала стана ясно, че не малко зрители са успели да влязат с фалшиви негативни тестове. 

Покрай финала бяха арестувани 51 души. Някои от пробилите пропускателния режим дори успяха да заемат местата, на които трябваше да са близките на футболистите. Хари Магуайър се оплака, че при стълкновение с хулиган баща му е пострадал с две счупени ребра.

Английската футболна асоциация понесе санкции от УЕФА още по време на Европейското. В почти всеки един от мачовете на "трите лъва" химнът на съперника бе освиркван. На полуфинала с Дания към това имаше употреба на пиротехнически изделия и лазер в очите на вратаря Каспер Шмайхел. Заради това ФА отнесе 30 000 евро.

Подобни наказания "заработиха" на страната си и унгарски запалянковци. Заради различни провинения по време на Евро 2020 - най-вече свързани с дискриминационни и расистки действия, селекцията ще играе в три домакински мача без публика под егидата на УЕФА. И тук глобата бе 100 000 евро.

Наскоро унгарци се биха с полицията и със стюарди по време на световната квалификация с Англия на "Уембли".