Испански министър от ерата на Франко бе осъден в Аржентина за извършването на четири убийства. Съдия Мария Сервини де Куба се съгласи с аргументите на близките на убитите и обяви за виновен 87-годишния Родолфо Мартин Вила - вътрешен министър на Испания между 1976 и 1979 г., предаде "Гардиън".

Според присъдата Вия е доказаният "извършител и носи наказателна отговорност за извършването на убийство, повторено поне четири пъти", след което са записани и имената на жертвите.

Бившият министър сподели пред испанския вестник "АВС", че е "спокоен".

"Ще обжалвам", увери той. 

През 1977 г. Испания прие закон за амнистия, който на практика бе индулгенция за всички престъпления, извършени по време на диктатурата на Франко.

Стотици испанци се опитват да заобиколят това препятствие, като сезират аржентински съдилища, съгласно принципа на всеобщата справедливост, за да търсят възмездие за престъпленията, извършени срещу тях и техните семейства по време на 36-годишното управление на генерала.

Франко е на власт в Испания от 1939 до 1975 г. Мария Сервини де Куба пише в решението си, че Вия е "играл ключова роля в репресивните структури на диктатурата", която продължава да съществува и през годините непосредствено след смъртта на Франко през 1975 г.

"Това е страхотна новина за жертвите, които водят борба години наред", каза Максимо Кастекс, адвокат на близки на убитите.

Съдията разпореди Вия, който живее в Мадрид, да бъде задържан, но допълни, че е малко вероятно това да се случи.