Около половината от членовете на Министерския съвет имат лични задължения към различни банки. Това сочат декларациите им за конфликт на интереси, които със сериозно забавяне най-накрая бяха публикувани на интернет страницата на парламента. Основно задълженията са свързани с изплащане на жилище.

Горанов - изпълнителен директор на Общинска банка

Финансовият министър Владислав Горанов продължава да е изпълнителен директор и член на Управителния съвет на “Общинска банка” към датата на подаване на декларацията си. В началото на годината той напусна парламента, за да оглави банката. По-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че Горанов му обяснил, че с депутатската заплата не може да изхранва семейството си. Все пак той се върна в политиката като финансов министър във втория кабинет "Борисов".

Кралев с най-много задължения и участия във фирми

Спортният министър Красен Кралев е с най-сериозни задържения. Той има ипотечен заем за 479 514 лв към ДСК и две кредитни карти - едната е за 20 хил.лв, другата за 15 хил. евро.Към момента на подаването на декларациите той е декларирал участие в 9 фирми или сдружения, има дялове от 2 компании (Юрофънд консултинг ООД, Глоуб Трейдинг Кралев и Борисов -съдружие), а преди 12 месеца е имал 4 фирми (Юрофънд консултинг, Глоуб Трейдинг Кралев и Борисов, Алтернатив медия груп, Пресгрупа "Блъсков и синове") и е бил управител или член на 24 неправителствени организации.

Калфин с ипотечен заем за 100 хил. лв.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин е посочил, че има ипотечен заем от 100 000 лв. към “Булбанк”. Вицепремиерът по европейски въпроси Томислав Дончев също е има ипотечен кредит за, както е посочил, той "около" 25 000 лв. към „Експресбанк”. Към същата банка с ипотечен кредит за 12 800 евро е и вътрешният министър Веселин Вучков.

Кунева с 10 акции от "Париба"

Вицепремиерката Меглена Кунева има 10 акции в “БНП Париба”, всяка на стойност от 35, 14 евро. Тя е и председател на борда на директорите на Европейския политически център.

Другата вицепремиерка Румяна Бъчварова е с лизинг за 9000 лв към ДСК.

Министърката на околната среда Ивилина Василева изплаща жилище с кредит към “Булбанк” и дължи още 36 000 евро. Образователният министър Тодор Танев дължи 16 000 лв. на ДСК, военният Николай Ненчев - 15 000 лв на Общинска банка, а министърът на здравето Петър Москов - 7000 лв. на ПИБ.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова има лимит от 10 000 лв. по две кредитни карти. 

Останалите министри, сред които и премиерът Бойко Борисов, нямат задължения над 5000 лв., нямат кредитни карти и не са в ръководството на фирми.