"Перник фалира", обяви кметът на общината Иван Иванов.

Той посочи, че положението е изключително тежко, както и че запорите на общината са в размер на 6 279 900 лева. Като основна задача на сегашното ръководство на община Перник беше посочено смяна на модела на управление, защото до сега той не е работил. Кметът уточни, че са започнали проверки във всички общински сектори.

Иванов допълни, че при встъпването си в длъжност на 17 ноември тази година изборът му за кмет е бил направен от Общинския съвет на града, но поясни, че от страна на заместник-кметовете на предишния управляващ Перник Росица Янакиева (сега депупат от АБВ) са започнали атаки срещу назначаването му под формата на жалби във Върховният административен съд. Той останал с впечатлението, че Росица Янакиева е искала за кмет да бъде избран някой от заместниците ѝ.

Иванов каза още, че общината ще се справи, ако държавата в лицето на премиера Бойко Борисов и министъра на финансите Владислав Горанов ѝ помогнат. Като решение на проблема кметът на Перник обяви вземането на безлихвен кредит от Министерството на финансите на стойност 2 млн. и 200 хил. лв., като допълни, че минимум са необходими 1 млн. лв., в противен случай около 240 човека ще останат без заплати.

Той обясни, че постоянно води разговори с министъра на финансите, но все пак става дума за публични финанси, като посочи, че хората трябва да знаят къде отиват парите им. „Исках да кажа и покажа от къде е дошло това финансово положение в общината – 7 години преди моето встъпване в длъжност друг е управлявал. Това са приблизително два мандата. Тези проблеми не са се натрупали от вчера или от миналата година”, посочи той.

Иванов смята, че е занижен контролът по дейностите. Той посочи, че когато има контрол. нещата си идват по мястото. „Ще се справим. Амбицията ни е голям, но ще трябва да ни се помогне. Ще използваме всички възможности”, каза още той.