Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

68% от българите определят климатичните промени като реална заплаха. Същевременно обаче те са изключително слабо запознати с по-конкретни въпроси като Зелената сделка, още по-малко знаят каква е българската позиция по тези теми. Все пак имат готовност - поне декларирана - да си променят някои навици с цел опазване на околната среда.

Това показват данните от изследване на "Тренд".*

62% от анкетираните се съгласяват, че борбата с климатичните промени трябва да бъде сред приоритети за Европейския съюз. 24 на сто обаче изобщо не са запознати за какво става въпрос.

Като цяло преобладава липсата на информираност по тези теми. Това става още по-ясно от отговорите на въпроси, свързани със Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС.

73 на сто от анкетираните признават, че не знаят какво представляват те.

Още по-голям процент - 80% въобще не са наясно каква е българската позиция за успешното реализиране на енергийния преход. Едва 15 на сто твърдят, че са запознати.

С липсата на достатъчно информация може да се обясни и че 48% от пълнолетните граждани не могат да преценят какъв ефект би имала Зелената сделка върху живота в България. Сред останалите, които са се запознали с ползите и рисковете, 37% очакват положителни, а 15% – негативни промени у нас.

Притесненията, свързани със Зелената сделка, са: страх от финансови последици (23%), закриване на бизнеси (23%), загуба (27%) или преквалификация (15%) на работни места. В същото време категорично най-много отново са тези, които не разполагат с достатъчно данни, за да преценят – 39%.

Слабата осведоменост не пречи на анкетираните да декларират готовност за промяна на част от навиците си с цел да помогнат лично за опазването на околната среда. 67% от тях са готови да изхвърлят разделно отпадъците си, да намалят използването на пластмасови продукти, както и да направят други ежедневни компромиси в полза на природата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.