Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният газов монополист "Булгаргаз" може да прекрати договорните си отношения с "Топлофикация София", заради огромните дългове, които столичното парно има към компанията. Новината за това дойде директно от кметицата Йорданка Фандъкова, която информира столичния общински съвет за предварителното писмо на "Булгаргаз". 

"Тази сутрин получихме писмо от "Булгаргаз" за плащане на задълженията. Предупреждават за принудително прекратяване на договора за доставка на природен газ с "Топлофикация" и настояват за търсене на общо решение с Българския енергиен холдинг и държавата", обясни тя, цитирана от dnevnik. 

От държавната компания са коментирали пред медията, че натрупаните задължения са 130.7 млн.лева, "като всички са просрочени". На въпрос дали има вероятност доставките на газ за "Топлофикация София" да спрат, отговорът бил:

"Компанията не може да поеме такава финансова тежест, въпреки доброто си финансово състояние и да компенсира непогасяване на просрочените задължения."

Според информацията от компанията, всички други нейни клиенти погасяват в срок задълженията си и единствените, които не го правят са именно от софийското парно. 

На практика, ако "Топлофикация" не погаси задълженията си, то това означава, че може цяла София да остане без парно по време на активния отоплителен сезон.

Това, което до момента от СОС измислиха е да поискат компенсации от държавата, заради високите цени на природния газ. Енергийният министър Живков пък многократно е казвал, че София ще бъде подсигурена за зимата, независимо от дисбалансите. 

Това означава само едно - отново всички данъкоплатци ще плащат за София или по-скоро за лошото управление на "Топлофикация". 

Междувременно стана ясно и че "Булгаргаз" спира да доставя наддоговорени количества газ за всичките си клиенти. Според писмо, с което изданието economic.bg разполага, се разбира, че oбщecтвeният дocтaвчиĸ пpocтo нямa дocтaтъчнo ĸoличecтвa, зa дa изпълни дoпълнитeлнитe зaявĸи. Taм ce пocoчвa, чe oщe в cpeдaтa нa мeceц мaй ca paзпpaтeни пиcмa дo вcичĸи ĸлиeнти, чe oт нaчaлoтo нa 2021 г. ce oтчитa знaчитeлнo yвeличaвaнe нa зaявĸитe зa гaз, в cpaвнeниe cъc зaявeнитe oбвъpзвaщи гoдишни пpoгpaми нa ĸлиeнтитe. Toгaвa дъpжaвнaтa ĸoмпaния e пoиcĸaлa oт тяx дa ĸaжaт ĸoлĸo пoвeчe гaз щe иcĸaт зa пocлeднитe чeтиpи мeceцa нa гoдинaтa.

 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.