Неваксинираните пациенти с COVID-19 да заплащат част от разходите по лечението си в болница.

Това ще поиска Българска болнична асоциация (ББА) от Министерството на здравеопазването заради големия брой неваксинирани, които по време на четвъртата вълна на пандемията претоварват здравната система в страната.

„При положение, че пациентите имат свободен и безплатен достъп до ваксини у нас, и след като данните от цял свят показват, че над 91% от постъпилите в болница не са ваксинирани, считаме, че е време да дадем ясен сигнал, че неваксинираните пациенти „струват“ на всички ни висока цена. Тази висока цена има не само финансово изражение, а включва и изтощение на медицинския персонал и усложняване на проблема с недостига на кадри“, смятат от ББА.

На фона на растящите разходи в целия сектор и недофинансираните пътеки за лечение на COVID-19, тези, които избират без медицинска причина да не се ваксинират, трябва да споделят поне част от своята отговорност към обществото, обясняват още от асоциацията.

Исканите промени ще бъдат предложени чрез допълнение на Наредбата за осъществяване на право на достъп до медицинска помощ, като се даде възможност болниците да получават доплащане за лечението на неваксинирани пациенти, заболели от COVID-19.

Изключение ще се прави за хора, които имат медицинска причина да не могат да се ваксинират. Друг възможен вариант е МЗ да определи фиксирана сума за доплащане на лечението на неваксинирани пациенти, предлагат от ББА.

Подобни идеи не са новост, но досега са били отхвърляни от МЗ. Те имат и спорни правни основания.