Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вестта за погребването на известен отрицател на Холокоста и неонацист на място, където са лежали тленните останки на професор по музика от еврейски произход, предизвика възмущение в Германия, предадоха ДПА и АП.

Няколко германски медии съобщиха, че изтъкнатият антисемит Хенри Хафенмайер е бил погребан в петък на гробището "Щансдорф" край Берлин. В същия гроб е бил погребан германският музиколог Макс Фрийдлендер (1852-1934), протестант от еврейски произход. На погребението на Хафенмайер са присъствали неколцина неонацисти, твърдят групи, които следят за неонацистки прояви в страната.

Лютеранската църква, която управлява гробището, се извини и обеща да проучи как останките на Хафенмайер са попаднали в стария гроб на Фрийдлендер. През 1980 г. гробното място е било разчистено за нови погребения, каквато е практиката в Германия. Но надгробната плоча е останала там като исторически паметник.

Правителственият комисар Феликс Клайн, който отговаря за борбата с антисемитизма, окачестви случилото се като "много злополучна грешка". Председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер написа в "Туитър", че за него е "непоносимо" един неонацист и отрицател на Холокоста да бъде погребан на такова място. Министърът на вътрешните работи на провинция Бранденбург Михаел Стюбген заяви, че това е "фатална грешка и липса на такт".

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.