ГЕРБ и ДПС е трябвало да бъдат поканени на преговорите за правителство след последния вот, за да се намерят допирни точки между всички партии. Това заяви кандидат-президентът Лозан Панов, издигнат от "Правосъдие за всеки" и подкрепен от "Демократична България", в интервю пред "Свободна Европа".

Шефът на ВКС (в отпуска заради вота) първо заяви, че президентът Румен Радев е трябвало да даде третият мандат на най-малката партия (ИБГНИ), която да намери общ език с по-големите. После отбеляза:

"Когато в парламента имате различни формации, мисля, че и ГЕРБ, и ДПС трябваше да бъдат поканени. Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те може да са малко, но те трябваше да бъдат намерени - да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, сформиране на правителство и една изпълнителна власт, която да работи в полза на хората", коментира Панов.

Попитан дали това значи правителство с ГЕРБ и ДПС, той заяви:

"Ако не е възможно... с тях също са възможни варианти на коалиция. Има държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживели много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт - без значение дали е стабилна или не е стабилна, така или иначе това е в полза на всички ни."

Преди тези реплики интервюиращата Полина Паунова попита Панов 5 пъти дали би приел подкрепа от партия ГЕРБ, след като не получи нито веднъж ясен отговор. Той все пак я обяви за "прегръдка, която е почти задушаваща", но отбеляза:

"Казах вече няколко пъти - бих се обърнал към тези, които се чувстват свободни, на които не можеш да им кажеш - гласувай за този, гласувай за онзи."