Полша планира да похарчи повече от 1,6 милиарда злоти (404 милиона долара) за построяването на стена по границата й с Беларус, за да не позволи в страната да влизат нелегални мигранти. Това става ясно от законопроекта, който депутатите ще обсъдят днес в парламента, съобщи Ройтерс.

През август Полша започна да издига ограда от бодлива тел по границата си с Беларус, за да спре нелегалните мигранти, въпреки критиките за нехуманно отношение към някои от тях. Стената, която ще бъде снабдена със сензори за движение и камери, още повече ще подсили граничната сигурност.

Полша, Литва и Латвия съобщиха за рязко повишаване на броя на мигрантите от страни като Афганистан и Ирак, които влизат през границите им с Беларус. Варшава и Брюксел определят това като вид хибридна война, предприета, за да се окаже натиск на ЕС заради санкциите на съюза срещу Минск.

"Въпреки факта, че полско-беларуската част от държавната граница е преградена с телена ограда и спирали от бодлива тел, опитите за пресичане на границата не намаляват, а се увеличават", се казва в мотивите за законопроекта, публикувани в сайта на парламента.

От началото на януари до края на септември граничната охрана е предотвратила 9 287 опита за преминаване на границата с Беларус и влизане в Полша, като около 8000 от тези случаи са през последните два месеца, се казва още в мотивите.

"Поради факта, че ситуацията може да продължи още много месеци, трябва да вземем предпазни мерки", заяви правителственият говорител Пьотър Мюлер.

Общата стойност на проекта е 1,615 милиарда злоти, от които строителството на преградното съоръжение ще струва 1,5 милиарда злоти, а техническото оборудване - 115 милиона злоти.