Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавно предприятие ще спасява от безработица миньорите от "Мини Марица-изток" ЕАД, стана ясно на среща между синдикатите и премиера Стефан Янев, докато под прозорците на изпълнителната власт имаше многохиляден миньорски протест.

Става дума за държавно предприятие за рекултивация и конверсия на въглищни региони, което ще даде възможност на работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници именно в него. Така държавата ще даде сигурност на хората в Маришкия басейн, смята изпълнителната власт.

"Трябва да се борим излизането от въглищата да е възможно най-далеч в бъдещето. Но ако продължаваме да мълчим и да не вземем решение, ще изгубим много европейски пари именно за този преход, който е неизбежен. 1,7 млрд лв. от 2,4 млрд лв от парите за справедлив преход трябва да отидат именно за Маришкия басейн", каза вицепремиерът Атанас Пеканов пред журналисти след срещата в МС, докато отпред продължаваше протестът на миньорите. 

Членове на КНСБ и на КТ "Подкрепа" протестираха заради неясното бъдеше пред заетите във въглищните топлоцентрали. 

Всички бъдещи инвестиции и решения ще бъдат взети в координация със синдикатите, обеща вицепремиерът и добави, че ако се налага, ще поискат извънредна държавна помощ от ЕС.


"С 6000 души навън, които чакат отговор, ние разбрахме, че този пети митинг няма да бъде последният. Много скоро ще бъде повторен, когато НС се сглоби и видим новите депутати и министри - заяви след срещата Пламен Димитров, президент на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ). - Намерението на служебният кабинет е да изпълни първата точка на нашата декларация, да се търси дата не по-рано от 20 години оттук-нататък. За да стане това, през тоя период трябва да се случи - замразяване на цената на въглеродните емисии на сегашните нива, край на използването и улавянето на въглероден диоксид, а това ново държавно предприятие да разтовари бюджетно мините, като там да бъдат преназначени хора и парите от плана да се ползват от предприятието за рекултивация."

Синдикалните лидери Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха, че ще уведомят работниците на протеста за обещанията на правителството.

"Тръгвам си по-малко песимист, отколкото влязох в тази сграда. Разговорът беше добър и конструктивен и се надявам да продължим нататък в същия дух", добави лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.