Смъртността е около една трета по-ниска от тази по време на предишните вълни на COVID. Ситуацията е напрегната, но няма място нито за хаос, нито за паника. 

Това обяви в сряда на брифинг служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на фона на непрекъснат ръст на новозаразените и смъртните случаи.

"Фактите са такива, каквито са. Създават се напрежения, настроения. Ситуацията е напрегната, но не сме паникьосани, нито сме в хаос. Това са регионални проблеми, ще бъдат проверени защо съществуват", твърди той.

Смъртността - по-ниска или по-висока

Смъртността била по-ниска, защото имало 20 на сто ваксинирани, а и още толкова или даже повече, преболедували, смята Кацаров.

„Тази епидемична вълна се развива относително бавно. През последните дни обаче започна да се повишава малко по-интензивно в сравнение с предишните дни“, каза проф. Мира Кожухарова, съветник на здравния министър. Увеличаването на броя на смъртните случаи безпокои абсолютно всички, допълни тя. Кожухарова призна, че през тази вълна има повече заболели деца. По думите ѝ хоспитализираните деца са нищожен процент. В лечебни заведения са настанени 121 непълнолетни.

От МЗ представиха и данни, за да опровергаят твърденията за високата смъртност и как се съпоставят числата с предишните вълни. България доскоро заемаше седмици наред първо място по COVID смъртност в света на милион души, като в последно време беше изместена от Румъния - не заради подобряване на резултатите на нашата страна, а влошаване на тези на съседната ни държава. Бившите управляващи от ГЕРБ също използват всяка възможност за критики към здравните власти за справянето с управлението на кризата и високия броя починали. 

Самият Кацаров малко след като пое министерския пост определи смъртността през предишните епидемични вълни като "ужасяваща" и даже поръча анализ за причините за нея.

В контекта на всичко това от МЗ днес се опитаха да покажат, че смъртните случаи сега са по-малко като избраха за сравнение период от девет седмици по време на различните вълни.

По време на цялата първа епидемична вълна общият брой на починалите е бил 7920 души, а по време на втората - 8459 души, каза проф. Кожухарова. Сравнението на първите девет седмици на всяка една от вълните било, защото в момента сме приключили именно деветата седмица на третата вълна на коронавирус.

По време на първите девет седмици на първата вълна броят на починалите е бил 4735 души, а за същия период на втората вълна - 4479. По време на третата смъртните случаи са 3364 души. По думите на проф. Кожухарова това било доказателство, че Делта вариантът, макар и по-бързо разпространяващ се, не бил непременно по-смъртоносен.

„Не става въпрос обаче за смъртните случаи, които са наблюдавани директно свързани с коронавирусната инфекция. Истината е, че при всяка една от вълните броят на смъртните случаи всяка седмица се увеличава значително и надвишава обичайното си ниво“, поясни тя като се позова на данните на НСИ.

COVID легла, зони, "регионални неуредици" и "индивидуален подход"

COVID легла в страната има, а там, където има проблеми, това били "регионални неуредици", обявиха още здравните власти.

"Системата е добре подготвена", твърдят оттам.

Трябвало да се спазва локалният период, продължи още Кацаров. Даже индивидуалният. Това той каза по отношение на училищата - всеки директор е оставен да решава как ще се учи в съответното учебно заведение.

"Всеки, където е, да поеме своята част от отговорността", е логиката на министъра.

Какви мерки се предвиждат при влизането на страната в тъмночервената зона - при надхвърляне на заболеваемост от 500 на 100 хил. души за 14-дневен период, днес не беше обсъждано. Това щяло евентуално да стане ясно в петък.

Кацаров отново каза, че здравното министерство няма да издаде специална заповед относно ваксинирането с трета доза. Това не било необходимо, тъй като имало официално становище от ЕМА (европейската лекарствена агенция), според което поставянето на такава допълнителна доза е разрешено за всички със завършен ваксинационен курс. 

"Това е преценка на всеки лекар, няма нужда министърът да му издава заповед, както не му казва да изписва или не антибиотик например - няма административни пречки през поставянето на трета доза", смята той.

В страната имало вече близо 100 COVID зони, но те не били създадени, за да заменят здравната система, а да я подпомогнат, като допълнителна възможност.

От здравното министерство отхвърлиха появили се твърдения, че безплатните антигенни тестове за зоните в столицата са свършили и пациентите трябва да си ги плащат. В РЗИ в София имало над 10 хил. теста, каза зам. здравният министър Александър Златанов. От министерството напомниха, че всички манипулации в COVID зоните са безлатни, безплатни са и предписаните лекарства за здравноосигурени. 

По повод липсата на наличности по аптеките от някои от тези медикаменти в списъка за лечение на коронавирусната инфекция Златанов обясни как да се действа - пациентът проверява дали ги има всичките, ако някое от лекарствата липсва, продължава към следващата аптека и така, докато намери всичките на рецептата.

Кацаров се похвали, че министерството е напът да осигури и лечение при тежки случаи с моноклонални тела - това трябва да стане възможно към края на месеца.

Отново се връща в действие нещо въведено, но изоставено от началото на ваксинационната кампания - възможността за онлайн записване.

По отношение на смъртността - министерството е изпратило писма до директорите на болници, където има големи отклонения от средния брой починали, да си прегледат протоколите за лечение при COVID, както и други важни административни указания.

7268 легла са осигулните болнични легла за COVID в страната, от тях 760 са интензивни. Заети са общо 5646, от тях 485 са интензивните. В проценти това са съответно 71 на сто, 63 на сто заетост. За София общият брой легла са 1569, 231 - интензивни. Заети са 1236, от тях интензивни - 212.

"Пандемията е на различен етап в различните обрасти. В Търговище са заети 30 на сто от леглата, високи са процентите и в областите Габрово, Шумен. Има области като Враца и Плевен - с 9 и 8 на сто заетост. COVID зони има във всички области с изключение на Търговище и Видин, процесът е динамичен", обясни Златанов.

Директорката на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова представи данни, с които да покаже, че положението с развитието на епидемията е подобно и в другите балкански страни. По-тежко било в Румъния и Сърбия - с пъти повече заразени, около нашето ниво били Гърция, Турция и Албания.

Делта" вариантът циркулира на 100% у нас. Следим него и неговите 38 подварианта.Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни още проф. Христова.