Голяма част от настоящите събития, след които поскъпването на енергията, вероятно ще се окажат временни.

Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донъхоу след среща в Люксембург на финансовите министри на 19-те страни от еврозоната.

Необичайно за такъв форум цените на енергията се оказаха главна тема. Но очевидно положението е много сериозно, коментираха дипломати.

„Всички ние сме съгласни с Европейската комисия и с Европейската централна банка (ЕЦБ), че значителна част от настоящите събития ще бъдат временни и че инфлацията ще трябва да започне отново да пада догодина. Има обаче и човешка гледна точка и дискусията показа, че има общо разбиране за необходимостта от справяне със социалния ефект от на настоящия скок на цените и защитата на най-уязвимите домакинства от енергийната бедност чрез целенасочени мерки“, каза Донъхоу.

Засегнати са обаче не само най-уязвимите, изтъкна той. Страдат всички европейци – граждани, бизнес, и най-вече малки и средни предприятия (МСП). Затова финансовите министри се разбрали да наблюдават еволюцията на цените на енергията и да я включат като фактор в изработването на бюджетната политика.

Същевременно създалата се ситуация не застрашава зеления преход. Той не е проблем, а част от решението.

„Трябва да намерим възможност да ускорим усилията ни за подобряване на енергийната ефективност, да развиваме възобновяемите и нисковъглеродните енергоиточници, за да намалим зависимостта от вносна енергия“, изтъкна председателят на Еврогрупата.

Той допълни, че в момента ЕК идентифицира сфери за по-нататъшни общи действия срещу по-нататъшното поскъпване на енергията.

Поскъпването на газа и скокът на цените на едро на тока се дължат на извънредна комбинация от фактори, смята еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони. Най-важният от тях е увеличеното световно търсене на газ най-вече в Азия и недостатъчното предлагане. Така че цените на газа са определящи са тези на тока в повечето страни от ЕС, обобщи Джентилони.

В по-малка степен цените на тока са скочили заради сезонни и краткотрайни фактори. Сред тях са времето и забавените заради пандемията поддръжки на инфраструктура.

Друг фактор е поскъпването на въглерода в Системата за търговия с емисии (СТЕ) на ЕС. Но това е само 20 на сто от цялото поскъпване на цените на тока.

Джентилони също изтъкна, че събитията са временни. Но изтъкна, че от съществено значение ще бъде времето през зимата. Той не спомена за отопление, но това бе ясно на всички.

Съвсем скоро Комисията ще представи анализ на ситуацията заедно с набор от инструменти на политиката, които биха могли да бъдат използвани за смекчаване на ефекта, увери Джентилони.

Важното е мерките да бъдат временни и целенасочени, за да бъдат зачитани единният пазар и правилата за държавната помощ. Те трябва да следват прехода към декарбонизирана икономика. Това е отговорът на зависимостта от изкопаеми горива.

Същевременно трябва да се помисли как да бъдат гарантирани енергийните доставки за гражданите на ЕС и изнеса в средносрочен план, допълни еврокомисарят.