Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Новият японски премиер Фумио Кишида заяви днес пред парламента, че т. нар. Северни територии, които Русия нарича Южни Курилски острови, са под суверенитета на Япония, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние трябва да решим този въпрос и да не го оставяме на следващите поколения. Правителството се стреми да сключи мирен договор с Русия и да реши проблема с принадлежността на островите", каза Кишида.

Той подчерта, че е готов за трудните преговори с Москва.

В програмната си реч пред парламента в петък, новият премиер, избран на поста на 4 октомври, заяви, че мирният договор с Русия няма да бъде подписан, ако не бъдат уредени териториалните проблеми около Курилите.

През 1945 г., след края на Втората световна война, съветската армия завзема островите Итуруп, Кунашир, Шикотан и островната група Хабомай, тоест Южните Курилски острови, и те са анексирани от СССР. Оттогава Япония оспорва съветския/руския суверенитет върху тези острови, което е причина двете държави да нямат подписан мирен договор след войната.

Високопоставен член на комисията по външна политика към Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент, коментира, че изявлението на японския премиер може да усложни по-нататъшните преговори с руската страна, която смята въпроса за Курилите за решен още през 1945 г.

"Разбира се, в Русия няма да оставят без внимание това заявление", каза заместник-председателят на комисията Владимир Джабаров.

Русия не е съгласна с изявлението на Кишида,  каза по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

"Това е територия на Руската федерация. Русия нееднократно на най-различни равнища, в това число - президента Путина - е подтвърждавала политическата воля да продължава диалога с Япония, за да намери развръзка по тези остри въпроси, които остават в нашия дневен ред", подчерта Песков, цитиран от агенция РИА-Новости.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.