Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Демократична България" поствя условие пред потенциалните си партньори за евентуално правителство: преговори за съставянето такова няма да има, ако участват ГЕРБ и ДПС.

Това се разбра от думите на съпредседателя на коалицията Христо Иванов пред "България он ер".

Репликата му е насочена към "Продължаваме промяната" (ПП), с която, по думите на председателя й Кирил Петков, се очаква да се подпише предкоалиционно споразумение, заедно с "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ).

Според последните социологически проучвания - от днес - формацията на двамата бивши министри се бори с БСП за второто място в 47-ото Народно събрание. ИБГНИ обаче е под чертата, т.е. под 4-те процента, нужни за влизане в парламента.

В публичните си изяви към момента Петков заявява, че ПП е готова да преговаря с всички, в т.ч. с ГЕРБ и ДПС, поставяйки обаче условието: бившата управляваща партия да признае за "усвояването" на държавни средства, а Движението да се отрече от Делян Пеевски. Видимо, нито едно от двете не се случва.

"Заедно с нашите съмишленици от "Продължаваме промяната" сме готови да влезем в този процес, но за да започне - трябва да имаме отговорите на няколко въпроса. Трябва да имаме пълни програми и да видим сектор по сектор какви са визиите. Трябва да имаме много ясно разположение на политическия терен. За да има дълбока промяна в България - една от предпоставките е ГЕРБ и ДПС, носителите на корупционния вирус. Трябва да останат извън възможността да влияят върху решенията", посочи днес Иванов.

Но допълни:

"Бих изчакал още малко те (ПП) да стабилизират своите отношения по отношение на ГЕРБ и ДПС. И трябва да видим какъв ще бъде резултатът от изборите. Тогава ще седнем и ще проведем класически разговори за коалиция.

Очевидно имаме възражения с "Има такъв народ", но нашите критики са принципни. Ние не се занимаваме да сочим с пръст един или друг, както колегите правят. Нас ни интересуват каузите. Политиката е професионално занятие. Накрая ще се наложи те да влязат в този формат, който ние описваме. Ще има преговори".

Иванов предупреди и за риска от концентрация на власт в президентските ръце.

"Започнахме от ситуация, в която изглеждаше, че Румен Радев ще си продължи мандата. Но в един момент се оказа, че има конкуренция, има интрига и най-вероятно ще има втори тур. Нормално е в тези 10 дни, в които се разкри тази картина, фокусът да е натам. И все пак вярваме, че решението на големите проблеми на България ще се търси в парламента. Голямата задача е възстановяването на парламентарната република, не излъчването на силен президент. Румен Радев се превърна в такава фигура - доста овластена, което рискува да създаде нов център на власт, който не е гаранция за прозрачност и отговорност", посочи съпредседателят на "Демократична България".

Коментари

ДБ

ДБ не са мн наясно какво изобщо искат

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.