Специално проучване на германската Deutsche Bank показва, че близо 60% от бизнес респондентите очакват цената на петрола да се изстреля до 100 долара за барел. 

Ако тази прогноза се сбъдне, то това би означавало допълнително наливане на масло в огъня на енергийната криза, която е обхванала почти целия свят. 

Припомняме, че през последните дни фючърсите по продажбата на международния бенчмарк от сорта Брент поскъпнаха до цели $84,60 за барел. Днес борсите отвориха при леко намаление до малко под 84 долара за барел, но месечната база показва постоянен тренд нагоре. 

Че черното злато може да достигне трицифрена цена, смята и анализаторът Крейг Ерлам, който работи в ОАНДА. Пред Ройтерс той коментира, че все още има много инерция от повишението на котировките и основите остават изключително благоприятни.

Проучването на Deutsche bank показва, че притеснението идва най-вече от сигналите, че Федералния резерв и ЕЦБ нямат никакво намерение да свалят темпа на разхлабване на паричните си и лихвени политики. В същото време добрата новина е, че Английската централна банка вероятно ще започне повишаване на лихвите в опит да подтисне инфлационния натиск.