Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Трима икономисти, които работят в САЩ, бяха отличени днес с Нобеловата награда за икономика за трудовете си по извличането на заключения от непреднамерени (естествени) експерименти, обяви Нобеловият комитет на церемонията, предавана онлайн.

Дейвид Кард от Калифорнийския университет - Бъркли получава половината от наградата, а другата половина си поделят Джошуа Д. Ангрист от Масачузетския технологичен институт (МИТ) и Гуидо Имбенс от Станфордския университет.

Тримата учени "напълно са преоформили емпиричната работа в икономическите науки", заяви Нобеловият комитет.

Кард е роден през 1956 г. в Канада. Той е отличен за емпиричния си принос към анализа на причинно-следствените връзки в икономиката на труда.

Джошуа Д. Ангрист е роден в САЩ през 1960 година. Имбенс е от нидерландско-американски произход, роден е през 1963 година, преподава в Станфордския университет.

"Изследванията на Кард по основни въпроси за обществото и методологичният принос на Ангрист и Имбенс са показали, че естествените експерименти са богат източник на знания", каза Петер Фредриксон, председател на комитета по икономически науки, цитиран от Асошиейтед прес.

"Техните изследвания съществено подобриха способността ни да отговаряме на ключови причинно-следствени въпроси, което е от голяма полза за обществото", допълни Фредриксон.

За разлика от другите Нобелови награди, призът за икономика не е част от завещанието на Алфред Нобел, а е учреден от шведската централна банка в негова памет през 1968 година. Това е последната награда, обявявана всяка година.

Премията, която лауреатите ще си поделят, тази година е 10 милиона крони (1,1 млн. долара), колкото са и наградите за медицина, физика, химия, литература и мир

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.