Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Протест с тежка техника на браншовата камара „Пътища“ блокира центъра на София днес.

От рано сутринта на бул. „Цариградско шосе“, на входа за София, имаше плътна колона от строителна техника с намерение да влезе в града. Прогнозите бяха, че в протеста ще се включат над 100 машини.

Още предварително обявеното намерение на протестиращите бе да стигнат до жълтите павета и да разположат техниката си на бул. „Цар Освободител“.

Така и стана.

Браншовата камара е подала уведомление към Столичната община за протестното шествие. Заради него са въведени ограничения в центъра:

- от 07 ч. до 12 ч. се забраняват престоят и паркирането на пътни превозни средства на пл."Александър Първи";

- от 8 ч. до 12 ч. се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Цар Освободител" между ул. "Георги С. Раковски" и бул. "Дондуков".

Дотук се стигна след като пътищарите и правителството продължават да не могат да постигнат съгласие по изплащането на изработените от строителите ремонтирани участъци от републиканската пътна мрежа. Проблемът, казано най-просто, е следният: правителството на ГЕРБ заложи едва 382 млн. лв. в бюджета на АПИ за поддръжка на пътища, но е възложила дейности на фирмите за около 1,3 млрд. лв., изработени, от които са вече 900 млн. лв. Това е станало в нарушение на закона за обществените поръчки, защото анексите за допълнително възлагане на дейност прехвърлят като стойност 50% от първия договор. Така в момента МРРБ не може да се разплати с фирмите, защото може да направи незаконно плащане, а фирмите - не могат да получат пари за изработени участъци.

Междувременно обаче МРРБ продължава да дава сигнали, че няма намерение да се разплати с всички фирми. Днес пред БНТ зам.министърът Иван Шишков обяви, че е започната поредна проверка на тези конкракти, като този път нейн обект била възможността договорите за поддръжка да се окажели договори за цялостен ремонт. Това би променило картината напълно, защото за второто е нужен документ за право на строеж. 

Впечатление прави, че министър ВИолета Комитова в началото на конфликта беше доста сговорчива и признаваше правото на фирмите да получат парите. С времето обаче изглежда позицията на МРРБ се промени и през последните седмици все по-често се чуват критики към фирмите.

Малко по-късно стана ясно, че сдружението "Пътища" е изпратило официално писмо до премиера Стефан Янев, с което искат оставката на строителния министър Комитова. Според тях, тя е некомпетентна да управлява сектора, освен това манипулирала в своите изказвания. Заплашват и че ще продължат да протестират по този начин, докато оставката не бъде подадена и докато не се стигне до решение, с което 600 млн. лв. от дължимите 900 се изплащат още през тази година. 

"Безотговорното поведение на госпожа Комитова не ни дава друга алтернатива, освен да поискаме нейната оставка. Държа да подчертая, че в това наше искане ни подкрепят и Камарата на строителите в България, и неправителственият сектор. Тези протести ще продължат, докато не получим справедливо решение на нашите искания. От днес всеки ден протестът ще бъде с тежка механизация и хора. Каквито и глоби да наложи СДВР, те са нищожни, в сравнение с 900-те милиона лева, които ни дължи държавата. Ще сме тук всеки ден, докато министър-председателят  на България не се срещне с нас. С госпожа Комитова и нейния екип прекъсваме всякакъв диалог. За мен само в кабинета на премиера можем да намерим решение на проблемите’’, заяви пред Нова председателят на движението Стефан Чайков.

Коментари

Злобното бабе ще изпържи Фуражката

Инатът на дъртата радева министърка започва да бърка в здравето на превратаджиите. Да видим докъде ще потопят Завера Ру.

Калин

Да излезе зеленият чорап да ги успокои ! А на изборите те ще го успокоят, като го изпратят директно в Славяново !

Харченето по борисовски

Безотговорното и незаконно харчене на Борисов на държавни средства оставя много сектори без средства, които тепърва ще оголят разядената плът на държавата. Некачественото, но за сметка на това скъпо и прескъпо пътно строителство от некадърни, но "правилни" фирми, разбирай близки до ГЕРБ и ДПС (пеефффски), получили огромните аванси имат много да губят. Но работниците, които не са получавали нищо от тези пари, явно изразходвани за избори, агитации, медии, защо те се подават и съгласяват да бъдат манипулирани и използвани толкова елементарно. Вместо да пометат некоректните си работодатели, те позволяват да ги въвлекат в партийни войни. Жалко. Справедливост в тази страна ще има на кукув ден.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.