Валтери Ботас ("Мерцедес") за десети път в кариерата си спечели състезание във Формула 1. Той стана първи в Гран При на Турция на мократа писта край Истанбул. 

Втори се нареди Макс Верстапен ("Ред Бул"), което му върна лидерството в генералното класиране. Трети е съотборникът му Серхио Перес. Четвърти се нареди Шарл Льоклер ("Ферари"), а пети - Люис Хамилтън.

Ботас потегли първи и до края не изпусна челната позиция, като не даде шанс на Верстапен да го доближи опасно. Квалификацията бе спечелена от Люис Хамилтън, но той понесе наказание от 10 места заради сменен двигател и тръгна от 11-ото място на стартовата решетка.

Около това къде ще се нареди световният шампион се въртеше и голямата интрига днес, тъй като от един момент пролича, че първите двама трудно ще бъдат изместени.

Хамилтън си проправи път до четвъртото място, а в един момент бе и трети, но не беше минавал през бокса, за разлика от всички останали пилоти. Той трудно удържаше болида си и бе привикан за смяна на гуми няколко тура преди края, което в крайна сметка го остави пети. При завръщането на трасето не можа да се пребори с Леклер, а бе поставен под напрежение от Пиер Гасли ("Алфатаури") и Ландо Норис ("Макларън"). Те останаха шести и седми.

В генералното класиране Верстапен има аванс от шест точки пред Хамилтън. Трети е Ботас.

На 24 октомври е Гран При на САЩ в Остин, Тексас.