Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ обявиха снощи, че Съединените щати ще признават ваксинациите на всички хора, идващи от чужбина, които са ваксинирани срещу COVID-19 с одобрени от американски регулатори или Световната здравна организация (СЗО) ваксини, предаде Ройтерс, информира БТА.

На 20 септември Белият дом съобщи, че САЩ ще премахнат през ноември ограниченията за пътуване по въздух от 33 държави, включително Китай, Индия, Бразилия и по-голямата част от Европа, ако пътниците са напълно ваксинирани. Тогава не беше уточнено кои ваксини ще бъдат признати.

Сега беше уточнено, че "шест ваксини, които са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата или са одобрени за спешна употреба от СЗО, ще отговарят на критериите за пътуване към САЩ".

Някои държави оказваха натиск върху администрацията на президента Джо Байдън да признае одобрените от СЗО ваксини, тъй като одобрените от Агенцията по храните и лекарствата ваксини не са широко използвани във всички страни.

Съединените щати ще позволяват влизането на напълно ваксинирани пътници по въздуха от така наречените "шенгенски" държави в Европа, както и Великобритания, Ирландия, Китай, Индия, Южна Африка, Иран и Бразилия.

Досега имаше Безпрецедентни ограничения за влизащите в страната чужденци.

Центровете за контрол и превенция все още не са финализирали и публикували новите правила за проследяване на контактните лица за пътуващите от чужбина. Трябва и подробно да бъдат описани как ще се действа с изключенията - примерно малките деца, които все още не подлежат на ваксинация, както и посетители от държави, където ваксините не са широко достъпни. Администрацията трябва да реши и дали да допуска посетители, които участват в клинични изпитания, свързани с COVID-19 или наскоро са прекарали болестта и все още не подлежат на ваксинация.