Има страхотно разделение между фирмите. Такива, които са получавали аванси от 1,4 млрд. лв., и такива, които не са. Което ме кара да мисля, че протестиращите пред МРРБ или не са работници, или не знам от кои фирми са. Не сме сигурни дали са получавали или не заплати. Поради тази причина няма да разговарям повече с посредници. Това до нищо не води.

Това обяви по Нова тв в събота сутрин министърката на регионалното развитие Виолета Комитова.

Вчера отново имаш протест на пътностроителните фирми пред МРРБ с искане да им бъде изплатени парите за изработени дейности.

Според Комитова кризата не е засегнала строителния бранш. Аргументира се, че в Агенцията на труда не се забелязвали масови уволнения и съкращения в строителни фирми.

„Кризата не засегна строителния бранш. Тези хора, които казват, че нямат заплати, трябва да се представят кои са. Никой от нас не разбра кои фирми протестират, колко са тези фирми и кои са. Откъде да знаем дали е вярно, че тези хора имат или нямат заплати. Не го приемам за чиста монета. Имахме два протеста – във вторник и в петък, виждаме едно голямо разделение. Във вторник протестираха фирми, които не са получавали аванси от пътното строителство. В петък протестираха фирми, които са получили аванси в размер на 1,5 млрд. лева. Има разделение, което не сме произвели ние, а е наследство от предното управление”, продължи тя.

Министър Комитова подчерта, че е поканила на среща собствениците на фирми, които протестират. Поканата била отправено още предния ден.

„Вечерта от браншовата камара ми отговори: „Вие със собствениците няма да се срещате, фирмите си имат директори, има си и браншова организация”. Бях предупредена, че те няма да се появят, а ще се появи браншовата камара. От понеделник ще преговаряме само със собствениците на фирми. Разговорите ще бъдат открити, ние ще си уредим отношенията, но трябва да има диалог", каза тя многократно.

Министърката показа данни за изплащане на авансови суми към няколко групи фирми. Според нея те са взели предварително 1.4 млрд. лв.,  а са изразходили 900 млн. лв. 

"Нищо не им дължим. Те са взели веднъж аванс, а сега искат още 900 млн. лв. Върху аванса да им платим още? Те имат излишък, затова при тях няма съкратени работници", смята тя.

Комитова продължи с излагане на доводи за разделението между фирмите.

"Тези пътни фирми са дълбоко разделени с останалите строителни фирми. От всички 21 хил. компании 21 протестират. Останалите работят в пазарни условия от години. 21 работят без да се състезават, без поръчки, с инхауз договори. Така се получава дълбоко разделение между 21 хил. фирми в пазарана икономика и 21 фирми, които са в друга икономика. Тези пътни фирми живеят в пълен комфорт и са се устремили към непазарна икономика, според мен, на изток от нас", каза още тя

"Ако сме спрели от 5 месеца всички обекти, за какви пари претендират. Ако сме спрели всички строежи, няма на никой да плащаме. Ако са строили, да заповядат и ще си уредим отношенията", добави тя.

След което иронизира изказвания на бившия премиер Бойко Борисов: "Добре, че дойде служебното правителство, че страшно да се влошат пътищата на България. Да се счупят мантинелите на "Тракия" и да спре водата на България. Пред вас стои най-големият виновник".

Комитова отбеляза, че в момента най-важното било осигуряването на зимното поддържане, за "което се готвим".

"Направили сме няколко стъпки. тъй като бюджетът на АПИ беше ликвидиран до 30 април, осигурихме 100 млн. за зимно поддържане с актуализацията на бюджета. Второ - обществена поръчка. Трето - комисия, която да работи по съществуващите договори на тези фирми и ако те желаят, ще намерим начин да чистим с тях пътищата на България." 

"Не участвам в никакви политически кампании, временно съм министър, готова съм да работя с всички партии. Моята оставка е най-лесният въпрос за мен. Може би арх. Комитова ще си почине като подаде оставка", заключи министърката за себе си в 3 лице.