"За нас е важен всеки ден в училище."

Това обясни в Берковица образователният министър проф. Николай Денков. Той отиде в ромския квартал на града "Раковица". Огледа местното основно училище и отдели известно време да убеждава неграмотен баща да пуска трите си деца на училище. Те трябва да са сега в 4-ти, 6-ти и 7-ми клас.

В двора на къщата Денков поговори с Чоко, Стефчо и Виолета и с баща им, който разказа на университетския професор, че работи в строителството и сам изкарва прехраната на семейството, тъй като майката е глухоняма. Мъжът никога не е ходил на училище, неговите родители - също.

Ако децата тръгнат на училище, родителите им веднага ще започнат да получават детски надбавки, а тримата ученици ще имат безплатна закуска и таблети, направи предложение министърът, обеща и нови раници.

Като в кадър от филм - професорът по физикохимия търси общ език със семейството, в което никой не е ходил на училище.

"Много важно е да се прекъсне този лош цикъл, в който бащата и майката на децата, а също и бабата и дядото, не са посещавали училище. 

В такива семейства смятат училището за ненужно и образователното министерство, с всички сили и екипи от училищата, се опитва да убеди тези хора в обратното. От началото на новата учебна година само в област Монтана в училище са върнати около 100 деца, отпаднали по различни причини", коментира професорът по-късно, цитиран от "Дарик".

Министърът отива на посещение в ромския квартал на Берковица.
"Искаме, можем, успяваме" - това е мотото на основното училище в ромския квартал. Само допреди няколко години там са се учили над  400 момичета и момчета, но всяка година стават все по-малко. В момента в училището има 190 деца от предучилищна възраст до 7-ми клас. 

Денков съобщи, че към момента под карантина са 1,27 на сто от учителите и 1,39 на сто от учениците в страната. В област Монтана карантинираните са повече - около 2,7 на сто от учителите и учениците.