Приемането на България и останалите пет държави-кандидатки в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в Париж не е в непосредствения дневен ред на съюз, по-известен като Клуба на богатите. Това стана ясно на министерската среща на ОИСР в Париж.

Миналата седмица Ройтерс, цитирайки бразилски източници, съобщи, че новият генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), австралиецът Матиас Корман, предлага шест страни, сред които България и Бразилия, да се присъединят едновременно към Клуба, а планът му щял да бъде обсъден на срещата в Париж.

За френската столица заминаха трима български министри - вицепремиерът Атанас Пеканов, външният Светлан Стоев и финансовият Валери Белчев. Българското външно министерство съобщи, че това се е случило по покана на Корман и на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън. 

Какво се случи?

Нашите министри се видяха с генералния секретар Матиас Корман, но от приложените снимки по-скоро стана ясно, че разговорът се е състоял само “на крак” в кулоарите на срещата и едва ли е продължил много. Според пресцентъра на МВнР министърът на външните работи Светлан Стоев препотвърди решимостта на България да стане член на ОИСР, а Корман поздравил България за отчетливия напредък, постигнат в подготовката за присъединяване към ОИСР, и насърчил страната ни да продължи да предприема активни стъпки за все по-пълно прилагане на всички стандарти на ОИСР.

В изказването си пред министерската среща на ОИСР по-рано през деня генералният секретар на организацията е заявил готовността си да работи за създаване на възможности за придвижване напред на процеса на присъединяване на шестте страни кандидати, между които и България, пише българското МВнР, но и дума не става за пакетно приемане на шестте кандидатки. 

Шестте държави кандидати са България, Румъния и Хърватия от Източна Европа, както и Бразилия, Аржентина и Перу от Латинска Америка, а според информацията от Ройтерс Корман предлагал страните да бъдат приети в пакет, а не по двойки (една държава от Латинска Америка и една от Европа, като България за момента бе в последната двойка).

Въпреки че е имало покана от Блинкън, няма информация българските министри да са се видели с него и дори да са се снимали. Най-високото ниво на страната домакин, което прие вицепремиера Атанас Пеканов, бе френският зам.-външен министър Клеман Бон.

Разширяването - вън от дневния ред

Всъщност разширяването на организацията, по което имат възражения и САЩ, и Франция, и други влиятелни членове на Клуба на богатите, не е било в дневния ред на министерската среща в Париж. Извод за това може да се направи и от заключителната декларация на срещата, където няма и дума за приемане на нови членове. 

В дневния ред бяха теми като половите различия в дигиталните времена, качествените инвестиции в инфраструктура, предизвикателствата пред търговията в световен план, преходът към зелена икономика, трансграничното данъчно облагане.