Западните Балкани принадлежат на Европейския съюз. Това заяви председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен преди срещата на Европейския съвет в Бърдо, Словения.

"Искаме ги в Европейския съюз. Ние сме едно европейско семейство. Ние споделяме обща история, общи ценности и съм убедена, че ще имаме обща съдба. Шестте държави от Западните Балкани изминаха дълъг път, извършиха много реформи. Знам, че трябва още работа да се свърши в сферите на върховенството на закона, съдебната система и свободата на медиите. Но трябва да признаем усилията и постигнатия прогрес".

Тя посочи, че е доволна от създаването на Икономичесия и инвестиционен план, който ще подкрепи "зеления" преход, дигитализацията и ще е от полза за икономиките им".

"Мисля, че през последното десетилетие видяхме големите ползи от интеграцията в ЕС върху държавите членки. Повишаването на стандарта на живота, просперитета на икономиките, подобряването на демокрациите. В интерес на ЕС е да протича подобен процес и в Западните Балкани. Мисля, че ЕС ще спечели от интегрирането".

Тя отказа да навлезе подробности за газовата криза, като вместо това подчерта, че ЕС ще залага на възобновяемите източници.

"Мисля, че е сериозен проблем. Трябва да сме ясни - цената на газа стремглаво се покачва, но цената на възобновяемите източници през последните години се е понижила и се е стабилизирала. В дългосрочен план е важно да инвестираме във възобновяваемите източници, защото това ни дава стабилни цени и ни прави по-независими. 90 от газа е внасян в ЕС. Ние сме майсторите на възобновяемата енергия. Следващата седмица ЕК ще представи комуникация по темата за енергията и тогава ще я обсъждаме в Европейския съвет".