Върховният административен съд отхвърли жалбата на "Гражданска платформа Българско лято", партията на Васил Божков, за участие в предстоящия парламентарен вот.

На 29 септември Централната избирателна комисия първа отказа да регистрира "Българско лято" за вота. Причината - към заявлението за участие не е приложено удостоверение за актуална банкова сметка съгласно изискванията на Изборния кодекс, като при приемане на заявлението са дадени указания да бъде приложено такова удостоверение.

ЦИК установи, че не са изпълнени и изискванията за платен депозит от партията в размер на 2500 лв., според чл. 129 от Изборния кодекс, въпреки че в подадените документи фигурира банков документ за внесен такъв.

Божков обжалва пред ВАС, но от там потвърждават решението на ЦИК. Според съдиите Комисията не е допуснала нарушение, представляващо основание за неговата отмяна и законосъобразно е отказала регистрацията на партията, тъй като към заявлението не е представено удостоверение за актуална банкова сметка.

Върховните магистрати от тричленния състав приемат, че при постановяване на обжалваното решение ЦИК, съгласно изискването на чл. 133, ал. 3, т. 7 от Изборния кодекс, непредставянето на което и да е от задължителните приложения към заявлението за регистрация по чл. 133, ал.3 от Изборния кодекс е самостоятелно основание за отказ за регистрация.

"ЦИК действа в условията на обвързана компетентност и извършва проверка само по представените документи и няма право да преценява причините за допуснати непълноти в приложенията. В изборите за народни представители участват политически партии, притежаващи актуална банкова сметка, без която не може да се обслужва предизборната им кампания", пише още съдът.

Решението е окончателно.