Българсксият план за възстановяване е готов и се бави само, за да бъде намерено съгласие по темата за енергетиката, каза днес пред БНТ служебният министър-председател Стефан Янев. 

В центъра на тази тема е бъдещето на въглищните топлоелектроцентрали от комплекса „Марица Изток“. Правителството започва другата седмица консултации с Европейската комисия с цел да договори удължаване с година или две срока за затваряне на инсталациите за изгаряне на въглища в тези ТЕЦ-ове. Идеята е те да минат на газ като преходно гориво, а по-късно - на смес от газ и водород. За целта до ТЕЦ-овете трябва да бъде прокаран газопровод, каза премиерът. 

Частните „Марици“ (1 и 3), т.е. т.нар. „американски централи“ ще могат да ползват плащането от държавата на техните въглеродни емисии до 2024 г. и 2025 г., след което те ще трябва или да ги плащат сами, или и те да преминат на газ, за което ще имат възможност, каза Янев, подчертавайки, че това ще бъде решение на собствениците им.

Националната стратегия за енергетиката предвижда ТЕЦ-овете в “Марица-Изток“ за бъдат затворени през 2035 г.

„Ние сме готови да дискутираме с Европейската комисия по-късна дата - 2036 или 2038 г.“, каза Янев.  „2040-а може би вече е прекалено“. 

„Идеята е за замяна на основното гориво на тези централи, т.е. да се запази тяхната мощност като енергопроизводители с друг вид гориво- каза той. - В тази връзк в плана ние сме предвидили прекарването на тръба, която да доставя газ".

Отговаряйки на други въпроси, Янев каза, че страната ни има достатъчни договорени и складирани количества газ за тази зима. Той призна, че газохранилищата ни не са пълни докрай и не уточни докъде са пълни.

Според служебния премиер правителството управлява здравната криза „по добър начин", „ваксинирането не върви, защото така е заложено от самото начало“.

 
Запитан дали антиепидемичните мерки за либерални, за да не вредят на кампанията на президента Румен Радев за изборите на 14 ноември, Янев каза на водещата:
 
„Това е теория,  която сега чух от вас".

„Смятаме да продължим курса, който провеждаме досега“, отговови Янев на въпрос за кандидатурата на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Той поясни, че европейските ни партьори вече разбират какво иска България - да спре езикът на омразата и лошото отношение към гражданите на бившата югорепублика с българско самосъзнание“.

„Категорично не се поддаваме на шантаж“, заяви той по отношение на натиска върху стравната ни да даде съгласие за започване на присъединителни преговори със Скопие.