Дачиан Чолош, бившият еврокомисар по земеделието, бивш румънски премиер в периода 2015-2017 г. и настоящ лидер на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент, бе избран за лидер на прогресивната румънска партия Съюз за спасение на Румъния - Партия за свобода, единство и солидарност (ССР-ПЛЮС), предаде ДПА.

Чолош победи на вътрешнопартийни избори за лидерския пост с малка преднина противника си Дан Барна. Гласуването протече в два тура, които се проведоха онлайн.

Чолош и Барна бяха преди това съпредседатели на партията, която се образува от сливането на партията на Барна ССР с партията на Чолош ПЛЮС. Смята се, че много от твърдия електорат на ССР е гласувал за Чолош заради опита му в европейските институции.

ССР-ПЛЮС беше коалиционен партньор на управляващата Националнолиберална партия на премиера Флорин Къцу. Но партията напусна преди три седмици коалицията, когато Къцу уволни втори неин министър. Сега партията казва, че иска да управлява с партията на Къцу, само ако той подаде оставка. Следващата седмица румънският парламент може да гласува недоверие на премиера по предложение на ССР-ПЛЮС.

БТА