"Аз съм магистрат и не мога да бъда вписан в партийна листа, мога да бъда само независим кандидат.

Избирателната система е така създадена от самите партии, че ограничава до известна степен независими кандидати да бъдат регистрирани и да участват равнопоставено в надпреварата за народни представители."

Това каза пред БНР днес следователят Бойко Атанасов, който съобщи, че ще се яви като независим кандидат на парламентарните избори на 14 ноември, издигнат от инициативен комитет и подкрепен от сдружение "Боец".

Той подчерта, че желанието му било да участва в "една процедура, която е от значение за функционирането на правовата държава".

Атанасов е известен с няколко неща - най-вече с острото си отношение както към Иван Гешев (с когото ги "свързва" сложна плетеница от взаимни сигнали един срещу друг), така и към Сотир Цацаров. Именно Атанасов пръв заговори, че в следствието и в частност - в отдел Първи, има "шпицкоманда", която държи "на трупчета" преписки срещу политици и те се активират в определен момент, за да бъдат държани в зависимост (става въпрос за периода, преди всички сигнали да бъдат пратени от законодателя на едно място - в Спецпрокуратурата, б.р.).

Иначе следователят традиционно кандидатства за всякакви постове в системата.  Той бе предложение - несъмнено доста екзотично - от ГД "Боец" на видинския лидер Георги Георгиев дори за главен прокурор.

Иначе последните му две активности  бяха, че се явява и двата пъти на конкурсите за български европейски делегирани прокурори. Там традиционно не получава по нито един глас, но го използва за трибуна за изявления срещу Гешев и прокуратурата.