Затварянето на училищата заради пандемията се превърна в един от най-обсъжданите въпроси, който раздели родителите. Дали дистанционното обучение е достатъчно ефективно? Има ли подходящи онлайн материали за него?

Отговорът на последния въпрос ще изненада мнозина. Материали има, а българските ученици могат да получат достъп до интерактивно учебно съдържание на високо ниво. Всяка есен във Франкфурт, Германия, се провежда най-големият европейски конкурс за учебници и учебни материали BELMA (Best European Learning Materials Awards). В него десетки издателства представят своето най-добро учебно съдържание. Тази година има и българска номинация за престижния конкурс – образователната платформа е-просвета е предложена за Специалната награда на журито.

Е-просвета, известна у нас и като българското електронно училище, е привлякла вниманието на журито, в което влизат експерти от няколко европейски държави, и има големи шансове да спечели престижната награда BELMA. Голямата новина идва в момент, когато от издателството обявяват, че платформата тръгва изцяло обновена – т.нар. е-просвета, версия 2.0.

„Не сме спирали да работим по платформата, като основната ни цел е да направим така, че на практика да има все по-малко значение дали вашето дете учи в клас, или вкъщи. Голямото предимство на e-просвета е, че тя е подходяща за всички ученици, независимо по кои учебници учат. Постарахме се да я превърнем в място, където е събрано необходимото за един непрекъснат образователен процес, който в същото време е увлекателен и близък до децата. Затова за нас тази номинация е безспорно признание, че сме успели да постигнем всичко това!“, казва Владимир Кръстев, директор на „Просвета Либри“

Дали българската образователна платформа ще се пребори за престижната европейска награда, ще стане ясно на 20 октомври. Ако я спечели, това ще бъде седмата награда BELMA за Издателска група „Просвета“. Конкурсът за най-добри учебни материали се организира от Асоциацията на европейските издатели на учебници (EEPG) съвместно с Международната асоциация за изследване на учебници и учебни медии (IARTEM) и се провежда в рамките на Международния панаир на книгата.

През 2019 г. „Просвета“ печели златно отличие за най-добър европейски учебен материал за поредицата Hello! New Edition за 1. – 4. клас. На същото издание на конкурса с бронзова награда е отличена и още една поредица учебници на издателството – тази по история и цивилизации за 5., 6. и 7. клас. През 2017 г. поредицата „Голямото приключение“ за 1. клас печели бронз в категорията от 6 до 11 години. А в предходните години с награди бяха удостоени предшествениците на учебниците за профилирана подготовка за 11. клас по английски език LitUps! и по френски език ЕNVOLS.

„Обновената е-просвета, версия 2.0 е още по-бърза и удобна. Тя е с изцяло нов облик, има по-лесна навигация и ще улесни учители и ученици. Заложили сме нови функционалности и още ресурси, като тестове, игри, филми и упражнения, които задържат вниманието на децата и ги карат да учат с удоволствие. Имаме шансове да спечелим наградата и ако това стане, истинската победа ще бъде за българското дигитално образование!", допълва Кръстев.

На всички учители, които работят с печатните учебници на „Просвета“, е осигурен пълен достъп до цялото съдържание на е-просвета. За учениците и родителите достъпът става чрез абонамент, който се предлага от водещата телекомуникационна компания А1.