Лаура Кодруца Кьовеши – главният прокурор на ЕС, все още не е получила списъка с шестимата български кандидати за делегирани прокурори.

Така отговори самата Кьовеши днес на въпрос на Клуб Z.

Тя няма да коментира нищо по въпроса, докато не получи списъка и не проучи кандидатите.

България трябва да има 10 делегирани прокурори към Европейската прокуратура. През февруари Прокурорската колегия представи кандидатите си. От институцията обаче одобриха само четирима от тях.

Днес се навършиха 4 месеца от започването на работата на Европейската прокуратура. По този повод Лаура Кодруца Кьовеши говори пред Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент в Брюксел.

До този момент обвинителната институция е проверила над 2000 доклада за криминални престъпления, насочени срещу бюджета на ЕС. И това е само началото, изтъкна Кьовеши.

В момента Прокуратурата води над 350 разследвания за предполагаеми щети, възлизащи на общо 4,6 милиарда евро от бюджета на ЕС.

Кьовеши очерта някои основни предизвикателства пред Европейската прокуратура, която все още не е изцяло оперативна във всички участващи в нея 22 страни от ЕС.

Словения спъва работата на Европейската прокуратура

Досега Словения не е посочила своите кандидати за делегирани прокурори.

„В резултат, не можем да работим по всички словенски случаи под нашата компетенция. Това сериозно засяга не само работата на Европейската прокуратура в Словения, но и трансграничните разследвания, инициирани от нея в други страни участнички, по случаи, в които е замесена Словения. Трябва да работим така, сякаш Европейската прокуратура не съществува в Словения“, каза обвинител номер 1 на Европа.

И попита:

„Как в тази ситуация Словения може да гарантира нормалната работа на органите, наблюдаващи еврофондовете? Как може да гарантира ефективно следене на нередностите? Защитава ли се правилно бюджетът на ЕС?“

Фактът, че страна членка на ЕС спъва нормалното функциониране на една юридическа евроинституция, създава много опасен прецедент, предупреди Кьовеши. Неин дълг е да информира всички евроинституции за това и за възможните последици. Тя вече е запознала с фактите Съвета, Европейската комисия и Европейския парламент.

Същевременно все още има страни, участващи в Европейската прокуратура, които не предават случаите на прокурорите и не предоставят пълен достъп до данните си. Институцията трябва да има 140 делегирани прокурори в 22-те държави. С 91 делегирани прокурори, назначени досега, нещата далече не са наред.

Кьовеши алармира, че е е необходимо и значително подобряване за засичане на измами с бюджета на ЕС. На Прокуратурата не достигат човешките ресурси. За 2022 институцията е поискала допълнително 16,5 милиона евро и още 100 души персонал.

Главният прокурор на ЕС разказа интересен случай. Наскоро един от прокурорите установил връзка между разследвания, инициирани в 5 различни страни. Ставало дума за комбинирани измами с ДДС за близо 500 милиона евро.

„Само един прокурор забеляза това. Европейската прокуратура трябва да го прави постоянно. Затова е необходим квалифициран персонал, който да помага на прокурорите да правят такива връзки. Имам предвид анализатори на дела, IT специалисти, финансови експерти и т.н.“, каза Кьовеши.

Но има и постигнати успехи. Така например по нареждане на Европейската прокуратура били извършени обиски и замразени сметки едновременно в 5 страни. Това станало само за две седмици, а не за месеци. Всичко било финализирано в триседмичен срок.

Това ни помага да идентифицираме свързани случаи, които иначе не бихме могли.

Друг проблем с прокурорите е, че Европейската прокуратура им дава заплатите. Но социалните и здравните осигуровки са работа на техните държави. И някои страни членки не са доволни от това положение на нещата.