Въпреки увеличаването на броя на заразените с коронавирус, нов национален локдаун все още не е наложителен. В някои области броят на заболелите е по-висок и ще се обсъди възможността за въвеждане на локални мерки.

 
"Доколкото 14-дневната заболяемост все още се движи в рамките на 320-330 на сто хиляди средно за България, няма основание да минаваме към следващ етап на мерките", каза в четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"Неприемливо висок е броят на приетите в болница и на починалите", подчерта обаче той. И допълни, че основната причина за повишаването на заболеваемостта не е събирането на децата в училище, а неспазването на мерките.

По темата за починалите ваксинирани Кунчев коментира, че изобщо не може да се говори за ваксинален пробив.

"Обикновено това са хора в доста напреднала възраст и с придружаващи заболявания, при които всяка инфекция би могла да доведе до евентуална смърт", обясни експертът. Според него здрави хора на средна възраст няма нужда да си поставят трета доза от ваксините.

От май до септември процентът на починалите ваксинирани е 0,7%. Това означава, че ваксините вършат своята работа, подчерта още Кунчев.

Той заяви, че има сигнали и съмнения за издаване на фалшиви сертификати за ваксинация, които ще бъдат проверявани, въпреки че подобни нарушения трудно се доказвали. 

Главният държавен здравен инспектор коментира и задържането на заболяемостта, което имаше за една-две седмици преди сегашния ръст на случаите.

"Много се надявах, че сме навлезли в сериозно плато, те и сега не се вдигат със сериозен размер, но продължава растежът ежедневно и на седмична база, като в някои области той е особено силен“, каза той.

По думите му е нормално да има скок при заразените ученици заради по- интензивните контакти на старта на учебната година. Той отбеляза, че ръст на заболяемостта има в Габрово, а в Търговище и Русе има известно подобрение на ситуацията.

"За да сме добре ориентирани, винаги гледаме какво се случва и около нас. Ние не сме някакво изключение. Това е четвърта вълна, която сега обхваща Централна и Източна Европа. Има и доста по-високи стойности. Да кажем, в Сърбия достигнаха над два и половина пъти над средните наши. В момента расте заболяемостта и в Румъния и в други страна. Очевидно октомври месец ще достигнем максималните стойности и ние и балканските страни, след което се надявам да започне спад", добави доц. Кунчев