Президентите на Русия и Турция започнаха днес разговори за ограничаване на подновеното насилие в северозападна Сирия и за евентуално разширяване на продажбите от Москва на военни отбранителни системи за Анкара въпреки възраженията на САЩ, предаде Ройтерс.

Преговорите се провеждат в руския черноморски курорт Сочи и Кремъл заяви, че президентът Владимир Путин е прекратил период на самоизолация, свързана с коронавируса, като се среща с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Турските представители заявиха преди срещата, че Ердоган ще поиска от Путин да бъде подновено прекратяването на огъня в сирийската провинция Идлиб. Това означава да спрат подновените нападения на руската и сирийската армия срещу подкрепяните от Турция бойци в северозападния регион, който сирийският президент Башар Асад се опитва да върне под контрола си. 

Руският лидер каза в началото на разговорите, че преговорите с Турция понякога са трудни, но двете страни са се научили как да намират взаимноизгодни компромиси.

Потенциалната турска покупка на повече руски батареи за противоракетна отбрана С-400 също е на дневен ред, нещо, срещу което Вашингтон категорично възразява. В очевидно позоваване на американците, Ердоган каза на Путин, че иска да обсъди по-нататъшното сътрудничество в отбраната, независимо от възраженията на САЩ.

„В Общото събрание на ООН типичните хора специално ни попитаха за определени въпроси, разбира се - каза Ердоган пред Путин. - Ние така или иначе им дадохме необходимия отговор. Не е възможно да се отдръпнем от стъпките, които сме направили Аз особено вярвам в това: за нас е от голямо значение да продължим, като укрепваме връзките между Турция и Русия всеки ден".

Членката на НАТО Турция купи руски батареи за противоракетна отбрана С-400 през 2019 г., което предизвика санкции от страна на САЩ срещу нейната отбранителна промишленост и предупреждения от Вашингтон за по-нататъшни действия, ако закупи още руско оборудване. Ердоган миналата седмица посочи, че Турция все още възнамерява да закупи втора партида С-400, като заяви, че никоя страна не може да диктува действията на Анкара.

На 4 очи за Сирия, Либия, Афганистан

В програмата не са предвидени разговори между делегации на двете държави, а само среща на четири очи между двамата лидери, предаде турската телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Ердоган се очаква да обърне внимание на своя руски колега върху присъствието на бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК) в северните сирийски градове Тал Рифат и Манбидж и ще акцентира върху необходимостта от прекратяването на присъствието на терористични елементи съгласно споразуменията от Астана.

Турският президент ще поиска също изпълнението на споразумението от Сочи, подписано с Русия през октомври 2019 г. Съгласно документа сирийските кюрдски Сили за защита на народа следва да се изтеглят на 30 километра южно от р. Ефрат. Според Турция изпълнението на меморандума далеч не отговаря на очакванията, посочва НТВ.

Наред със сирийската тема внимание ще бъде обърнато и на ситуацията в Либия и Афганистан, на турско-руските отношения и на други международни въпроси, посочва НТВ.

В началото на срещата Ердоган заяви, че мирът в Сирия зависи от отношенията между Турция и Русия, предаде Анадолската агенция.

„Ние отдаваме голямо значение на стъпките, които предприемаме заедно във връзка със Сирия. И мирът там пак зависи от отношенията между Турция и Русия“, каза Ердоган.

Путин изтъкна успешното сътрудничество на Русия с Турция по международни въпроси, включително Сирия и Либия, , предаде ТАСС.

„На международната сцена ние си сътрудничим достатъчно успешно. Имам предвид и Сирия, и нашите контакти по съгласуване на позициите за Либия“, каза Путин.

Той отбеляза също активната и продуктивна работа на центъра за контрол на прекратяването на огъня в Нагорни Карабах.

„Активно действа руско-турският център за контрол на прекратяването на огъня на границата между Азербайджан и Армения. Това сътрудничество се явява сериозна гаранция за стаблиността и съгласуването на позициите на страните за по-нататъшните стъпки, насочени към помирение“, заяви Путин.

„Продължава по план работата по атомната електроцентрала "Аккую“, добави руският президент.

 

Сътрудничещи си конкуренти

В кореспонденция от Истанбул катарската телевизия „Ал Джазира“ днес подчертава, че турското сближаване с Русия идва на фона на все повече влошаващи се отношения със САЩ. 

След като президентът на САЩ Джо Байдън отказа да се срещне на четири очи в кулоарите на Общото събрание на ООН по-рано този месец , разочарован и ядосан, Ердоган каза на турски журналисти, че е успявал понякога да работи добре с бивши президенти, но засега не и с Байдън, предаде телевизията.

Тя припомни, че само ден по -късно, на 24 септември, говорейки след молитва в Истанбул, турският държавен глава е продължил да критикува Байдън за втори път в рамките на 24 часа. Той каза, че последните му разговори с президента на САЩ са били разочароващи.

Ердоган също обвини САЩ, че подкрепят „терористични организации“, вместо да се борят с тях, като се позовава на партньорството на САЩ със Силите за защита на народа (YPG), свързани със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) в Северна Сирия. Той потвърди и че Турция все още възнамерява да закупи от Русия втора партида системи за противоракетна отбрана С-400.

Веднага след изявлението на Ердоган комисията по външни отношения на Сената на САЩ предупреди, че всякакви нови покупки от Турция ще означават нови санкции съгласно Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции (CAATSA).

„Във Вашингтон покупката от Турция на ракетни комплекси С-400 не се разглежда само като закупуване на отбранителна система, а се възприема като проява на геополитическата идентичност на Турция, която все повече се измества от Запада и се приближава към Русия и Китай“, казва пред „Ал Джазира“ Галип Далай, сътрудник в мозъчния тръст „Чатъм хаус“ и изследовател в университета в Оксфорд.

За разлика от отношенията си с Байдън, Ердоган многократно е казвал, че има честни и добри работни отношения с Путин, подчертава „Ал Джазира“.

„На индивидуално ниво президентът Ердоган вижда заплаха в САЩ, мислейки, че те умишлено го подкопават с крайната цел да го отстранят от властта. Това чувство на неудовлетвореност и заплаха кара президента Ердоган да търси уравновесяващ съюз с Русия срещу САЩ “, казва пред „Ал Джадира“ Озгур Унлухисарджикли, директор на офиса в Анкара в Германския фонд „Маршал“ на САЩ.

"Това обаче поставя Турция в изключително слаба позиция спрямо Русия, с която тя има повече конкуриращи се интереси, отколкото общ език."

Турция и Русия са сътрудничещите си конкуренти. Те подкрепят противоположни участници в Сирия, Либия, Кавказ и Балканите. Турция обаче има по -дълбоки икономически връзки с Русия, отколкото със САЩ. Затова Москва и Анкара внимават да не позволят геополитическите различия да застрашат търговията, коментира „Ал Джазира“.

За разлика от дисбаланса в отношенията със САЩ, Анкара вижда отношенията с Русия като „управляеми“, тъй като на Москва липсва влиянието на САЩ.

Докато динамиката на икономическата мощ може да бъде означена в полза на Москва, тъй като Турция зависи до голяма степен от износа на руски газ и милиони руски туристи носят ценна твърда валута, Турция е основният износител на селскостопански и текстилни продукти за Русия. По -тесните връзки с Москва също се харесват на Анкара, тъй като те позволяват на Турция да развие повече отбранителната си индустрия, без риск едната страна да се меси във вътрешните работи на другата, каза за „Ал Джазира“ Максим Сучков, експерт от Съвета по международни отношения на Русия.

„За Турция Русия е ресурс, който може да използва за укрепване на своя стратегически суверенитет, докато Русия вижда Турция като инструмент за увеличаване на собствения си авторитет като велика сила ”, каза Сучков.

Унлухисарджикли обаче посочва, че влошените отношения на Анкара с Вашингтон имат цена, тъй като Турция няма да получи подкрепата на САЩ в случай на спор с Русия, „с която тя има повече конкуриращи се интереси, отколкото общ език“.