Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и руският му колега Владимир Путин ще участват днес чрез видеоконферентна връзка в полагането на основите на третия енергоблок на първата турска АЕЦ, съобщиха турските медии, цитирани от БТА.

АЕЦ Аккую в средиземноморския окръг Мерсин ще има общо четири енергоблока, всеки от които с мощност 1200 мегавата. Първият от тях се предвижда да бъде пуснат в експлоатация още през 2023 г., когато Турция ще чества стогодишнината от основаването на републиката, посочва в. "Хюриет".

Останалите три реактора следва да заработят до края на 2026 г. през интервал от една година.

Централата е изграждана недалеч от пристанище Мерсин на брега на Средиземно море от руската държавна компания Росатом.

Когато бъде завършен проектът за атомната електрическа централа, тя ще произвежда при пълен капацитет 35 милиарда киловат часа електроенергия. АЕЦ Аккую ще покрива 10 на сто от нуждите на Турция от електричество и ще осигури постоянна заетост за 3500 души.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.