Дванадесет килограма злато под формата на реплики на български съкровища, които е трябвало да бъдат изложени на Експото в Дубай, са задържани на летището в града-емирство. Причината - българският консорциум, натоварен с организацията на участието ни в изложението, не иска да плаща мито за ценностите, научи Клуб Z от МВнР в София.

Три кила злато повече

Когато пратката с контейнер от Националния исторически музей (НИМ) пристига със самолетно карго, се оказва, че има 12, а не девет килограма злато, както е обявено. 

ДЗЗД ЕКСПО България 2020, което е изпълнител на обществената поръчка за организиране на българското участие в Експото, е планирало въобще да не плаща мито за вноса на репликите, тъй като съгласно договора му с Министерството на икономиката (МИ) митото е за сметка на организатора.

За целта МИ е помолило МВнР по дипломатически път да поиска да не се плаща мито за вноса на репликите, което и било сторено с нота. Въпреки че били предупредени да изчакат отговора на митническите власти в емирството, и тогава да транспортират съкровището, организаторите на своя глава решили да го превозят, но то било задържано на летището.

Уверенията на местните власта са, че то ще бъде освободено веднага щом бъдат заплатени дължимите мита, каквото засега обаче организаторът не смята да плаща. 

НИМ: Няма задържани предмети

Няма задържани предмети, твърди Националният исторически музей (НИМ) и нарече информацията за каргото фалшива новина. Това бе категорично опровергано от български дипломати.

Но на уточняващ въпрос къде точно се намира пратката пресаташето на музея каза, че не разполага с такава информация. НИМ има задължение само да предостави предметите в транспортна опаковка на изпълнителя на обществената поръчка, като не се занимава с допълнителните формалности.

Министерството на икономиката: Ще търсим отговорност от изпълнителя

Документите за износ на  съкровищата е трябвало да бъдат изготвени  от фирмата изпълнител, както от юридическа, така и от финансова гледна точка. Отговорността за пренасянето на предметите, както и за цялата изложба е на изпълнителя- ДЗЗД " България ЕКСПО 2020", казаха от Министерството на икономиката.

Тази важна част от българската експозиция за ЕКСПО 2020 документално не е проучена и подготвена от страна на изпълнителя  в продължение на година. Подготовката  на документите  е оставена за последните дни преди заминаването.

Министерството на икономиката ще търси отговорност от изпълнителя, с всички законови възможности.