Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Независима комисия установи над 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с кризата с ебола. Твърди се, че някои от тях са извършени от персонал на СЗО, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В оповестените вчера заключения на комисията се казва, че 21 от общо 83 предполагаеми извършители са работели за СЗО. Те са били както от местните, така и от международните служители на организацията.

Регионалният директор на СЗО за Африка Мачидисо Моети каза, че здравната агенция на ООН е "застрамена, ужасена и съкрушена" от разкритията, а генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът на комисията е "мъчително" четиво.

През октомври миналата година СЗО възложи на комисията да проведе разследване, след като в медиите бяха разпространени информации, че хуманитарни служители са тормозели сексуално жени по време на кризата с ебола, започнала в ДР Конго през 2018 г. През юни 2020 г. конгоанското правителство обяви край на двегодишното разпространение на ебола, при което починаха над 2200 души.

Според доклада предполагаемите жертви на тормоз "не са получили необходимата подкрепа и съдействие, изисквани за подобни унизителни преживявания".

Малик Кулибали, един от членовете на комисията, каза пред журналисти, че се предполага, че е имало девет случая на изнасилване. Жените, с които е разговаряно, са казали, че извършителите не са ползвали предпазни средства и е имало забременели. Някои от жертвите са казали, че изнасилилите ги мъже са ги принудили да направят аборт, заяви Кулибали.

Преди няколко месеца разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за многото твърдения за злоупотреби през 2019 г., но не е спряло тези случаи и дори е повишило един от замесените високопоставени служители.

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години, напомняйки за времената, когато миротворци от "сините каски" редовно бяха обвинявани в сексуални посегателства и се установяваше, че са извършени от тях.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.