Независима комисия установи над 80 предполагаеми случая на сексуални посегателства по времето, когато Световната здравна организация е помагала на Демократична република Конго да се справи с кризата с ебола. Твърди се, че някои от тях са извършени от персонал на СЗО, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

В оповестените вчера заключения на комисията се казва, че 21 от общо 83 предполагаеми извършители са работели за СЗО. Те са били както от местните, така и от международните служители на организацията.

Регионалният директор на СЗО за Африка Мачидисо Моети каза, че здравната агенция на ООН е "застрамена, ужасена и съкрушена" от разкритията, а генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че докладът на комисията е "мъчително" четиво.

През октомври миналата година СЗО възложи на комисията да проведе разследване, след като в медиите бяха разпространени информации, че хуманитарни служители са тормозели сексуално жени по време на кризата с ебола, започнала в ДР Конго през 2018 г. През юни 2020 г. конгоанското правителство обяви край на двегодишното разпространение на ебола, при което починаха над 2200 души.

Според доклада предполагаемите жертви на тормоз "не са получили необходимата подкрепа и съдействие, изисквани за подобни унизителни преживявания".

Малик Кулибали, един от членовете на комисията, каза пред журналисти, че се предполага, че е имало девет случая на изнасилване. Жените, с които е разговаряно, са казали, че извършителите не са ползвали предпазни средства и е имало забременели. Някои от жертвите са казали, че изнасилилите ги мъже са ги принудили да направят аборт, заяви Кулибали.

Преди няколко месеца разследване на Асошиейтед прес установи, че висшето ръководство на СЗО е било информирано за многото твърдения за злоупотреби през 2019 г., но не е спряло тези случаи и дори е повишило един от замесените високопоставени служители.

Докладът на комисията разкрива най-мащабните сексуални злоупотреби, свързани с институция на ООН от години, напомняйки за времената, когато миротворци от "сините каски" редовно бяха обвинявани в сексуални посегателства и се установяваше, че са извършени от тях.