От Българския хелзинкски комитет днес се хвалят, че публикуват "тайните актове на главния прокурор". Става въпрос за документи - служебни инструкции, указания, методически насоки и пр., които самата прокуратура не е огласила на сайта си. 

Това става след постановления на съда в тази посока и след като самата прокуратура яростно се съпротивляваше - че не трябва да се обнародват абсолютно всички актове на едноличния й ръководител.

Неправителствената организация води тази "битка" доста отдавна, а през май все пак публикува списък с актовете на главния прокурор, повечето от които не са достъпни публично. Това стана след като Административен съд – София-град (АССГ) отмени както мълчаливия, така и изричния отказ на прокуратурата. След като се сдоби със списъка, БХК поиска достъп до съдържанието на актовете в него, както и до още няколко акта (сред които указанието, блокирало достъпа на Националното бюро за контрол над специалните разузнавателни средства до прокурорски преписки), за чието съществуване има данни в различни доклади на прокуратурата. Прокуратурата отново отказа. Съдът отмени и този отказ, и прокуратурата беше принудена да предостави документите.

Списъкът, който ни бе предоставен в изпълнение на съдебните решения изглежда непълен. Остава съмнението, че главният прокурор може да укрие своите актове, въпреки съдебните решения, осъждащи го да ги предостави“, коментира адвокат Диана Драгиева от Програмата за правна защита на БХК, водила делата срещу прокуратурата.

По това дали са значими тези актове тя дава пример с един от тях - с който главният прокурор ограничава достъпа, не само на пострадали от правонарушения лица, но и на адвокати, до решените с отказ да се образува наказателно производство прокурорски преписки.

(Клуб Z напомня, че темата с напълно безконтролния отказ на прокурор да разследва дадено деяние, е отколешна и щекотлива. Най-радикалните критици предлагат отказът за образуване на досъдебно производство също да може дас е атакува в съда. Други отбелязват, че това - естествено - би задръстило съдебната система с нови, може ли, де сетки хиляди дела. А резултатът -0 дали може насилствено да накаряш някой да разследва нещо и съответон да напише читав обвинителен акт - остава, меко казано,с порен, б.р.). 

От НПО-то, което често води открити битки с главнияп рокурор, смятат, че "материалите, събрани по тези преписки, не се ползват от защитата на НПК като следствена тайна..."

БХК обръща специално внимание, че "и деловодните разноски, възлизащи на 1530 лв., са присъдени в тежест на прокуратурата, иначе казано: в тежест на българския данъкоплатец".

Документитте, които се разкриват, може да видите тук.