Тайван трябва да разполага с оръжия с голям обсег, за да възпрепятства Китай. Това заяви министърът на отбраната на острова Чиу Куо Чен, предаде Ройтерс.

Правителството предложи този месец допълнителни разходи за отбрана от почти 9 милиарда долара за следващите пет години, които ще бъдат инвестирани и в закупуването на нови ракети. Министърът предупреди за спешната необходимост от модернизиране на оръжията в лицето на "сериозната заплаха" от Китай.

Според Чиу Тайван трябва да уведоми комунистическата страна, че може да се защити.

"Новите оръжия трябва да бъдат с голям обсег, прецизни и мобилни, така че врагът да усети, че сме подготвени веднага щом изпрати своите войски", добави той.

Министерството на отбраната представи доклад пред парламента, в който посочва, че ракети със среден и голям обсег вече се използват при учения в ключово съоръжение на югоизточното крайбрежие на Тайван. Чиу отказа да даде подробности с какъв обсег са тайванските ракети. Това е нещо, което правителството винаги е държало в тайна.

В годишния си доклад за китайската армия Тайван обяви, че тя може да "парализира" отбраната на острова. Чиу сподели, че е важно народът на Тайван да е наясно с опасността, пред която е изправен. На въпрос каква би била първата цел на Китай при атака, министърът посочи командните и комуникационните връзки на Тайван.

"Способностите на китайските комунисти бързо се увеличават. Те могат да нарушат нашите системи за командване, управление, комуникация и разузнаване, например чрез фиксираните радарни станции, които със сигурност ще бъдат атакувани първи", каза той. "Затова трябва да сме мобилни, скрити и способни да сменяме позициите си."

Президентката Цай Инг Вен постави като приоритет укрепването и модернизирането на отбраната, за да превърне острова в "дикобраз", който трудно може да бъде атакуван.

Месеци наред Тайван се оплаква от нарастващата военна дейност на Китай, особено от бойните самолети, редовно нахлуващи в зоната на противовъздушна отбрана на острова.

Пекин се опитва да принуди демократично управлявания остров да приеме китайския суверенитет. Повечето тайванци обаче не демонстрират желание да бъдат управлявани от комунистическата република.