Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

7% само за три месеца и цели 22% за година. С толкова са се повишили цените на горивата у нас, обяви днес пред бТВ юристът на на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев. 

Номинално данните показват, че към този момент цената на литър бензин А95 струва около 2,27 на колонките в бензиностанциите, като такава е била цената и преди месец. От март на тази година обаче има сериозно увеличение - тогава цената е била едва 2,04 лв. за литър. 

Според Бенчев, за да има повишение или понижение на цените трябва да се наблюдава постоянен тренд за поне около 10-15 дни. А фактите показват, че международните пазари хвърчат само нагоре поне от шест месеца. 

"Причината е в суровия петрол. Потребителят днес може да види от касовата бележка колко е цената на самата суровина, на труда и на това, което държавата прибира като акциз и ДДС. Ние няма къде много да оперираме в тези 60% акциз и ДДС, нито с останалите за всички разходи суми", обясни Бенчев. 

Това, което е важно обаче е, че поевтиняване в следващите месеци, а дори и години - просто не се очаква. 

Причината, според Бенчев е, че няма нови находища на природен газ или нефт, такива дори не се проучват, а в същото време потреблението ще продължава да расте, което нормално води и до по-високи цени. 

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.