Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Индия сключи сделка, възлизаща на около 3 милиарда долара, с европейския аерокосмически гигант "Еърбъс" за придобиването на 56 самолета "Еърбъс C295", които ще заменят застаряващите самолети "Авро-748" на Индийските военновъздушни сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Съгласно споразумението за съвместно предприятие, "Еърбъс" ще достави първите 16 самолета "готови за отлитане" от последната си поточна линия в Севиля, Испания, съобщи компанията.

Оставащите 40 самолета ще бъдат произведени в Индия от индийския конгломерат "Тата" в рамките на период от 10 години, като част от партньорството между двете компании, добави компанията.

Това е първият по рода си проект, в който военни самолети ще се произвеждат в Индия от частна компания, заяви Сукаран Сингх, изпълнителен директор на "Тата адвансд системс".

"Този договор ще подкрепи по-нататъшното развитие на аерокосмическата екосистема на Индия, привличайки инвестиции и 15 хиляди преки работни места за квалифицирани работници и 10 хиляди непреки позиции през следващите 10 години", каза изпълнителният директор на подразделението за отбрана и космос на Еърбъс Майкъл Шелхорн.

В изявленията не бе уточнен размерът на сделката, но индийски държавни медии, както и много новинарски канали, я изчисляват на около 220 милиарда рупии или 2,98 милиарда долара.

Индийското министерство на отбраната я определи като "сериозен тласък" за кампанията "Самостоятелна Индия" (формулирана от премиера Нарендра Моди политика за превръщане на страната в "по-голяма и по-важна част от световната икономика").

Министерството допълва, че въвеждането в употреба на "Еърбъс C295" ще бъде "значителна стъпка към модернизацията на транспортния флот на Индийските военновъздушни сили". Те разполагат с 56 самолета "Авро", произведени през 60-те години на миналия век и спешно се нуждаят от подменянето им с нови.

"Еърбъс С295", който има капацитет от 5 до 10 тона, ще бъде оборудван с електронни бойни системи, произведени в Индия, съобщават още от министерството.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.