"Доказано е, че определен период след имунизацията защитата намалява.  Затова нямах никакви колебания, както и при „първата игла”, да си поставя и „трета.”

Така се аргументира началникът на Военномедицинската академия (ВМА) проф. Венцислав Мутафчийски. От лечебното заведение съобщиха, че той както и още 11 негови колеги са си сложили допълнителна доза ваксина срещу COVID.

Мутафчийски беше сред първите, които се ваксинираха в края на декември м. г.

"С този вирус трябва да се води решителна борба. В момента 97% от хоспитализираните с инфекцията пациенти в COVID-зоните на ВМА са неваксинирани. Надеждата, с която посрещнахме 2021 година се оправда – ваксините на този етап са единственият начин да се защитим от коварното заболяване", е цитиран още шефът на ВМА.


"Не остана човек, който да не се е „сблъскал” с вируса – лично или чрез свои близки и приятели. Всеки ден виждам колегите си в инфекциозната клиника, които се научихме да разпознаваме по силуетите им. Те забравиха какво е да работят без тежкото защитно облекло. Но в очите им все още се чете надежда, че хората ще си върнат вярата в науката и че заедно ще се спечелим тази война!"", добавя той.

В късния следобед вчера беше оповестено решението на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката за прилагането на допълнителна доза ваксина. 

 

За нея важи отново доброволния принцип, тя се слага по желание. Препоръчва се за определени рискови групи.

За кого се препоръчва допълнителната доза

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) хора в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) граждани над 65 години;

5) хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

  • човекът да е преминал пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;
  • преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от лекар на желаещия за поставяне на ваксината;
  • ако хората не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
  • желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

От коя ваксина

Предлага се допълнителната или бустер дозата да е иРНК ваксината на Pfizer/BionTech, поради подадена от производителя заявка за одобрение прилагане на допълнителна доза пред Европейската агенция по лекарствата. Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Кога да стане новото ваксиниране

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато става дума за хора в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При хора, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.