"Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му. Иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно."

Това обясни днес пред бТВ ръководителят на Националния оперативен щаб генерал Венцислав Мутафчийски. По думите му ваксините работят и вършат своята работа дори и срещу новите развити щамове на коронавируса. Според него няма никакви данни за обратната тенденция. 

Иначе професорът потвърди, че до края на годината, ако вземем всички ваксини, които ни се полагат на квотния принцип, заложен от ЕК, България ще разполага с 12 млн. ваксини. Същото заяви преди това пред Нова и министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. 

"По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини, и то говорим за сигурно утвърдените - на "Пфайзер/Биохтек" и на "Модерна". Всяко тримесечие "Модерна" ще ни доставят по 200 000 дози, а "Пфайзер" - 4,4 млн. дози за цялата година. Това са огромни количества", продължи той. 

Що се отнася до него, Мутафчийски обяви, че си е поставил и втората доза на ваксината и че вече има изграден имунитет.

"Включих се доброволно в едно проучване към Националния център по заразни и паразитни болести, където се набираха доброволци от ваксинирането, за да се проследи как въздействат ваксините и кога се изгражда имунитет. Около 10-ия ден след първата ваксинация нямах антитела, нито клетъчен имунитет. Към 15-ия имаше съживяване на клетъчния имунитет, но нямаше антитела. След втората доза обаче имам протективна доза антитела – над 77, а трябва да бъдат над 30, за да бъдат протективни. Имам и много добър клетъчен имунитет. Тоест в момента съм защитен и ваксината работи", обясни началникът на ВМА.