Снощи в Народния театър връчиха наградата за духовен принос на името на Иван Вазов. Вчера се навършиха 100 години от смъртта на писателя.

Носителят тази година е Владимир Зарев. Наградата му бе връчена от президента Румен Радев.

„В днешния сакрален и величествен с посланията си ден ми е трудно да скрия радостта и гордостта си от тази толкова красива и достойна награда на името на Патриарха на българската литература", каза Владимир Зарев.

"Вазов сам създаде една цялостна национална литература, освети и ни завеща завинаги част от националната ни съдба превърна блясъка на словото си в национална памет", каза още новият лауреат на отличието.

"Вазов е с нас, усещането ни за неразделност с него не се събужда само от юбилейните припомняния", заяви от сцената директорът на Народния театър Мариус Донкин.

"Днес се прекланяме пред личността, без чието творчество трудно щяхме да осмислим достойнството да бъдем българи и да говорим български роден език. Патриархът, който чувстваме еднакво недостижим и в същото време близък, продължава да ни учи кои сме", допълни президентът Румен Радев.

Програмата на Голямата сцена продължи с откъс от премиерния спектакъл "Народът на Вазов" с автор Александър Секулов, под режисурата на Диана Добрева. Следва концерт на Държавната филхармония на Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев.