Днес се навършват 100 години от смъртта на един от най-великите българи, Патриархът на българската литература Иван Вазов. Той си отива от този свят на 22 септември 1921 г.

 Вазов щеше да бъде такъв, дори да беше написал само  „Опълченците на Шипка“, „ Епопея на забравените“ и „Чичовци“.

Показателно за народната любов и уважение към е него е, че вече век гробът му не е опръскан с боя, независимо от политическите промени в България, а годишнината от кончината на Народния поет никога не е забравяна или пренебрегвана.

Вазов издъхва в дома си по обяд, два дни по-късно тленните му останки са пренесени в църквата „Света Неделя”. По време на опелото валял пороен дъжд, но това не спряло хиляди българи да се простят с писателя. 

Националният литературен музей традиционно организира поклонение в памет на Вазов.

На панихидата днес присъстваха представители на Националния литературен музей, родственици на поета, представители на държавни, научни и културни институции в страната. С венци и цветя признателни българи отрупаха паметния камък пред гроба на Иван Вазов в София. В градинката зад църквата „Св. София” се събраха десетки граждани.

Вазов е България и всичко българско, което ние сме съхранили от векове. Когато чета Вазов, аз се връщам 100-150 години назад и се чувствам негов съвременник. Моята българска кръв се връща още преди Освобождението, както и в следосвобожденска България. Той е автор и на Възраждането, и на модерната българска литература. Няма друг български писател, който приживе да е обявен официално за Народен поет”, отбеляза пред присъстващите Атанас Капралов, директор на литературния музей.

По повод 100-годишнината от смъртта на поета, в къща музей „Иван Вазов” в София е подредена временна изложба с експонати, свързани с кончината му: посмъртната маска, програма на погребението на поета, организирана от Министерство на народното просвещение, списък на Вазовите произведения, поставени в гробницата при полагане на тленните му останки, фотографии, писма, рисунки и други, а през целия ден ще звучи непреходното Вазово слово.

Вечерта в Народния театър „Иван Вазов”, президентът Румен Радев ще участва в церемонията по връчването на втората Годишна награда за духовен принос на името на поета. 

Тази вечер в Народния театър концерт ще изнесе Държавната филхармония на Пловдив с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев. За втори път ще бъде връчена наградата за духовен принос на името на Иван Вазов.