Твърдо решен да се обърне на Изток, за да противодейства на "унилатерализма" на Запада, Иран имаше повод да тържествува в събота, след като се присъедини към Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС), ръководена от Русия и Китай, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Това е стратегически и дипломатически успех", заяви в събота иранският президент Ебрахим Раиси в Техеран, при завръщането си от Душанбе, столицата на Таджикистан, където членството на Техеран в този съюз беше одобрено по време на среща на върха.

И консервативните, и реформаторските вестници похвалиха членството в ШОС, организация, която се стреми да възпира американското влияние и представлява огромен потенциален пазар за Техеран.

Иран се мъчеше от 2008 г. да стане член на съюза, тъй като няколко страни членки не искаха да имат в своите редици държава, санкционирана от САЩ и ООН заради ядрената си програма. Страната наистина е подозирана, че иска да придобие атомно оръжие - нещо, което Техеран винаги е отричал.

"Постамериканска ера"

"Иран се интегрира в най-големия пазар на Изтока", пише в заглавие ултраконсервативният вестник "Джаван", изтъквайки, че ШОС, "един от основните символи на сътрудничеството на незападните сили, проправя пътя към една постамериканска ера".

Друг ултраконсервативен вестник - "Кайхан", вижда в членството в ШОС начин Иран да заобиколи западните санкции, които оказаха разрушително влияние върху икономиката на страната.

"Иран вече може да прилага своята политика на мултилатерализъм, постепенно да изостави една визия, базирана изключително върху Запада, и да облекчи санкциите", обяснява вестникът.

Същото удовлетворение изразиха реформаторските ежедневници. Според в."Етемад" "това членство позволява на страната да се свърже с пазари, представляващи 65 процента от световното население".

Като обикновен наблюдател в ШОС от 2005 г., Иран не успя през 2020 г. да постигне приемането си за пълноправен член, но в петък руско-китайският съюз го приветства с отворени обятия.

Според иранския експерт по международни отношения Фаяз Захед "Москва и Пекин одобриха членството на Техеран, защото предполагат, че въпросът за ядрената сделка ще бъде решен".

"Страните от ШОС смятат, че Иран ще спазва международните споразумения, тъй като санкциите досега са били основната пречка за присъединяването на Иран към съюза", каза експертът пред АФП.

Според него руснаците, китайците или индийците чакат отмяната на санкциите, за да могат да инвестират в Иран.

Ислямската република е финансово задушена от санкциите на САЩ, засилени след едностранното оттегляне на САЩ през 2018 г. от международното ядрено споразумение с Иран, сключено три години по-рано във Виена.

Споразумението предлага на Техеран облекчаване на санкциите на Запада и ООН в замяна на ангажимента му никога да не придобива атомни оръжия и на драстично ограничаване на ядрената му програма, поставена под строг контрол на ООН.

Преговорите между Иран и другите пет държави, които все още са страни по споразумението (Германия, Китай, Франция, Великобритания и Русия), в опит да позволят връщането на САЩ в споразумението в замяна на отмяна на част от санкциите, са в мъртва точка от юни.

Политическо предимство

В речта си на срещата на върха на ШОС иранският президент Ебрахим Раиси нарече западните санкции "икономически тероризъм" и изтъкна, че те са "главният инструмент на хегемонистичните държави за налагане на волята си на другите".

Създадена през 2001 г. от Китай, ШОС обединява Русия и четири държави от Централна Азия - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. Алиансът се разшири с Индия и Пакистан през 2017 г.

ШОС обхваща 60 процента от територията на евразийския континент, 50 процента от световното население и над 20 процента от световния БВП.

Според Техеран търговският стокообмен между Иран и ШОС е достигнал 28 млрд. долара (близо 24 млрд. евро) през изминалата година по иранския календар (от март 2020 г. до март 2021 г.), като Китай е основният търговски партньор на Ислямската република със стокообмен, възлизащ на 18,9 млрд. долара (над 16 млрд. евро).

Освен икономическите предимства, Иран, който от август е управляван от ултраконсервативно правителство, вижда и политическо предимство.

"Светът навлезе в нова ера. Хегемонията и унилатерализмът се провалиха", заяви Раиси в петък.

Той добави, че светът сега се движи "към мултилатерализъм и преразпределение на силите към независими държави".