Служебният министър-председател Стефан Янев е издал разпореждане за създаване на работна група, която да измисли как да бъде решен проблемът в сектор "Пътища". Това стана ясно днес от пресконференция на ресорния министър Виолета Комитова. 

Припомняме, че АПИ трябва да изплати около 1,3 млрд. лв. на фирми, които вече са свършили своята работа по пътната поддръжка и ремонти в страната. Агенцията обаче няма пари, защото предишното правителство на ГЕРБ е записало в нейния бюджет едва 382 млн. лв., които са изхарчени още до април.

Самите договори пък са с анекси, при които на фирмите е възлагано много повече, отколкото повеляват първоначалните сделки. Така при някои от тях става дума за надграждане със стотици проценти, въпреки че ЗОП повелява възможност за предоговаряне с максимум 50% над първоначалната сума. Към момента извършената, но неплатена работа е за около 740 млн. лв., но до края на годината тя ще набъбне до 1,3 млрд. лв. 

"Искам да изкажа удовлетворение, че диалогът продължава. Стефан Янев разпореди още в понеделник  да се създаде работна група между представители на заинтересованите ведомства и наши технически експерти, така чеда се реши формата, под която ще стартира подготовката на зимното подържана и формата, под която ще се извърши изплащането на вече извършените ремонти", заяви представител на браншовата камара "Пътища". 

Готовността за протестни действия обаче остават, уточни той.

Бившият служебен министър на финансите Асен Василев опита да намери решение на проблема, но тъй като то бе меко казано спорно, Народното събрание го отхвърли. Той искаше специална санкция от парламента, която да узакони тези анекси и те да могат да бъдат платени. Това на практика означаваше НС да заяви, че проблем в нарушаването на закона няма. 

След отхвърлянето на идеята, ситуацията е още по-сложна. В актуализацията на бюджета бяха записани нови 100 млн. лв. до края на годината, които да покрият поддръжката на пътищата през зимата. 

Неяснотата относно разплащането обаче остава. При всички положения МРРБ ще поиска в следващата бюджетна процедура да бъдат заложени над милиард лева за АПИ, така че да може да се работи спокойно. Вероятно от тях ще започнат да се изплащат траншове и към фирмите за старите задължения, но пълното изплащане ще отнеме поне 2-3 години. 

От ГЕРБ отричат всички обвинения, макар фактологично да не спорят и твърдят, че ако те са управлявали нямало да има проблем. А как партията се справяше с кашата е ясно - през годината забавяше разходите, подценяваше приходите и в края на годината с министерски постановления се разплащаше, но без да има санкцията на парламента.