Насилието срещу журналисти от политици е недопустимо. Това заяви вицепредседателката на Европейската комисия Вера Йоурова на пресконференция, в която тя представи препоръки към страните от Съюза за гарантиране на сигурността на журналистите.

"Искам да изразя своите почитания към журналистите, които са платили най-високата цена за това, че са си вършили работата. Тези, които рискуват живота си ежедневно да информират хората, да критикуват действията на правителствата и да сигнализират за престъпления".

Йоурова сподели, че е обещала на семействата на убитите журналисти Дафне Галиция и Ян Куцияк да не позволява подобни неща да се случат отново.

Тя добави, че през миналата година от ЕС имат данни за над 100 случаи на атаки срещу журналисти, които включват "физическа саморазправа, обиди, тормоз - онлайн и на живо, унищожаване на техника, домове, автомобили и други".

"Това не бива да продължава. Никой журналист не бива да умира или да бъде раняван заради това че си върши работата. Днес призоваваме държавите членки да действат. Представяме серия от препоръки, които те трябва да предприемат".

Йоурова обърна внимание и на проблемите, които журналистите изпитват заради пандемията - най-вече загуби от реклама и невъзможност да се свържат с източници. 

"73 процента от жените журналисти съобщават, че са преживели онлайн тормоз по време на работа. Онлайн тормозът много лесно може да доведе до физическа саморазправа", подчерта Йоурова. - "Насилието срещу журналисти от политици е недопустимо".

Тя посочи, че през 2020 г. 1/3 от атаките срещу журналисти са се случили по време на демонстрации. А ето и препоръките на ЕС:

"Очакваме държавите членки внимателно да разследват всички престъпни действия срещу журналисти, като използват всички съществуващи национални и европейски закони. Държавите членки са окуражавани да ангажират европейски институции като "Европол" и "Евроюст". Държавите членки трябва да насърчават сътрудничество между органите на реда и медийните организации, за да адресират заплахите, пред които се изправят журналистите по-ефикасно. Трябва да осигуряват лична защита на тези журналисти, чиято сигурност е поставена под риск".

Йоурова изтъкна, че трябва да се търси помощта и на независими организации, които да оказват подкрепа на журналистите - било то правни съвети или следене за кибер заплахи.

"Всичко това ще окаже въздействие. Ние активно ще насърчаваме инициативи на европейско ниво", отбеляза Йоурова.

Вицепредседателката на ЕК сподели, че ще бъдат провеждани разговори с отделни правителства, когато ЕС има наблюдения за повишени нива на заплахи и насилие срещу журналисти.

"Имаме държави в "червено", което показва, че работата на журналистите на места е по-рискована".

Тя призна, че страните, които са отворени за идеята да спазват препоръките поначало нямат кой знае какви проблеми с гарантирането на сигурността на журналистите. Но изрази увереност, че през следващите 18 месеца ще има положителен резултат от този мониторинг.

Йоурова посочи, че ЕС възнамерява да поведе международна инициатива в опит да гарантира сигурността на журналистите по света и посочи за пример журналистите в Афганистан, Беларус и Русия.

"Много журналисти се борят за демокрацията и обществото. Време е демокрацията и обществото да се борят за тях", завърши Йоурова.