Европейската комисия обяви създаването на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (Health Emergency preparedness and Response Authority, или HERA) с бюджет от 6 милиарда евро.

Целта е предотвратяване и идентифициране на извънредни здравни ситуации и бързо реагиране на появата им.

Друга цел е осигуряване на наличие, достъп и разпределение на медицински мерки за противодействие в Съюза, уточни зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Благодарение на HERA ще бъде възможно предвиждането на заплахи и потенциални здравни кризи чрез събиране на данни и изграждане на необходимия капацитет за реакция. При извънредна ситуация органът ще подсигури разработването, производството и разпространението на лекарства, ваксини и други медицински мерки за противодействие като например ръкавици и маски, за които имаше най-остър недостиг по време на първата фаза от действията при появата на COVID-19.

HERA е основен стълб на Европейския здравен съюз.

Подготовка преди криза

Преди настъпването на здравна криза още по време на т. нар. етап на подготовка HERA ще работи в тясно сътрудничество с други здравни агенции на равнище ЕС и на национално ниво, сектори и международни партньори за подобряване на готовността на ЕС за извънредни здравни ситуации.

Институцията ще извършва оценка на заплахите и ще събира данни, ще разработва модели за прогнозиране на възникване на огнища. До началото на 2022 г. тя ще набележи и предприеме действия по най-малко три заплахи с голямо въздействие и ще отстрани евентуални пропуски в медицинските мерки за противодействие.

HERA също така ще предлага подкрепа за научни изследвания и иновации за разработването на нови медицински мерки за противодействие, включително чрез общи за ЕС мрежи за клинични изпитвания и платформи за бърз обмен на данни.

Реакция при здравна криза

При обявена на равнище ЕС извънредна ситуация в областта на общественото здраве HERA може бързо да даде начало на спешни операции, включително бързо вземане на решения и задействане на спешни мерки.

Това ще става под ръководството на съвет на високо равнище по здравни кризи. Той ще задейства спешно финансиране и механизми за наблюдение, ново целево разработване, обществени поръчки и закупуване на медицински мерки за противодействие и изходни материали.

Ще бъдат задействани механизми по проекта EU FAB – мрежа от производствени мощности, които са в режим на постоянна готовност, за производство на ваксини и на лекарства.

Ще бъде изготвен опис на производствените съоръжения, суровините, консумативите, оборудването и инфраструктурата, за да се добие ясна представа какъв е капацитетът на ЕС.

Ресурси

За дейностите на HERA ще се разчита на бюджет от 6 милиарда евро от настоящата многогодишна финансова рамка за периода 2022-2027 г. Част от парите ще дойдат от допълнителното финансиране по плана за възстановяване „ЕС от следващо поколение“. Заедно с тази сума общата стойност на подкрепа ще възлезе на почти 30 милиарда евро през следващия финансов период и дори повече, ако бъдат включени инвестициите на национално равнище и в частния сектор.

Какво предстои

HERA ще бъде вътрешна структура на Европейската комисия. Органът ще заработи напълно в началото на 2022 г. Неговите функции ще бъдат преразглеждани и адаптирани ежегодно до 2025 г., когато ще бъде извършен цялостен преглед.

„Благодарение на HERA ще сме сигурни, че имаме на разположение медицинското оборудване, което ни трябва, за да защитим гражданите си от бъдещи заплахи за здравето“, коментира председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.